Els enfarinats es fan amb el control d'Ibi a colp de farina, ous i coets

La batalla, que s'ha desenvolupat sense incidents, ha reunit entre 1.500 i 2.000 persones
28 desembre 2019 18:17h
La tradició se celebra des de mitjan segle XIX en aquesta localitat cada 28 de desembre. / EFE

ALACANT (EFE). Ibi ha celebrat aquest dissabte, dia dels Sants Innocents, la batalla dels Enfarinats, que s'han ensenyorit del govern local a colp de llançaments de farina, ous i coets, en una de les festes més peculiars d'hivern que ha congregat més de 2.000 persones en coincidir amb jornada no laborable.

La batalla, que s'ha desenvolupat sense incidents, també ha comptat amb uns 30 pots de fum de colors, que s'han sumat als 1.000/1.500 quilos de farina utilitzats (de sobrants de panificadores), 12.000 ous (caducats) i entre 400 i 500 dotzenes de carretons de quatre eixides.

Els serveis mèdics han atés dues persones per cremades lleus i mitja dotzena per molèsties en els ulls a causa de la farina, segons ha informat a EFE el regidor de Festes d'Ibi, Luis Vicente Martí Poveda.

La tradició se celebra des de mitjan segle XIX en aquesta localitat cada 28 de desembre, coincidint amb la festivitat dels Sants Innocents, i enguany ha reunit un major nombre d'assistents en coincidir en dissabte en una jornada en què la temperatura ha acompanyat la festa.

En la plaça de l'Església s'han reunit entre 1.500 i 2.000 persones, i als carrers dels voltants s'ha vist bastant moviment de públic que han gaudit de com els enfarinats, abillats amb vestits estrafolaris, s'enfrontaven al col·lectiu de 'l'oposició', amb cistelles negres.

Com en anteriors edicions, la jornada ha començat quan els enfarinats han corregut fins a la Casa Consistorial per a arrabassar la vara de comandament a l'autoritat municipal i instaurar unes normes no escrites que anomenen 'Justícia nova'.

A partir d'aqueix moment, el nou ordre s'ha implantat a Ibi a colp d'escaramusses i batalles d'ous, farina i coets. Cap al migdia, l'absurd i les excentricitats dels enfarinats s'han estés per tot el centre urbà de la localitat joguetera, on s'han enfrontat, tendint emboscades, a l'oposició en una batalla èpica.

Els ciutadans que s'han atrevit a travessar per la plaça de l'Església, caserna general dels enfarinats, i han gosat incomplir les seues absurdes ordres com per exemple que"durant tot el dia no es pot caminar per la vorera o per la calçada, ni tampoc pel sol, ni per l'ombra", i han acabat també arrebossats en farina i ou.

Al final de la lluita, l'"oposició" ha perdut davant els invasors, i s'han replegat en les escalinates de l'església de la Transfiguració del Senyor. Amb la rendició de l'oposició ha arribat l'armistici pel qual s'han unit els dos bàndols enfrontats, que han recaptat aliments i diners a manera de "multes" entre els comerços de la localitat per a portar-los a l'asil Sant Joaquim d'Ibi.

Enguany s'han acreditat 17 mitjans de comunicació per a cobrir l'espectacle, alguns d'ells internacionals, així com 72 fotògrafs i afeccionats, també d'Itàlia, Anglaterra i Tòquio, ja que la festa va guanyant repercussió internacional.

La jornada finalitzarà aquesta nit amb el ball del Virrei i la dançà, en les quals participaran dones vestides amb luxosos vestits, homes coberts amb elegants capes, i uns altres peculiars personatges coneguts com els tapats, que van disfressats de les formes més variades i coberts amb capa i màscares.

next