Els eixos Sagunt-Saragossa i València-Madrid, inclosos definitivament en el pla europeu de xarxes prioritàries

La Unió Europea ratifica el mecanisme Connectar Europa, que garanteix finançament per a l'eix Cantàbric-Mediterrani i per a la connexió amb Madrid
17 abril 2019 17:47h
Europa ha ratificat el mecanisme Connectar Europa que va incloure a través d'una esmena els corredors Cantàbirc-Mediterrani i València-Madrid. 

VALÈNCIA. Els eixos ferroviaris Sagunt-Saragossa i València-Madrid ja formen part definitivament de la xarxa de trams ferroviaris prioritaris per a la Unió Europea en matèria de finançament i d'inversió fins al 2027. I és que aquest dimecres Europa ha ratificat el mecanisme Connectar Europa que va incloure a través d'una esmena aquests trams ferroviaris. 

En les primeres previsions que va fer la Unió Europea es deixava fora del mapa l'eix Cantàbric-Mediterrani, que uneix Sagunt amb Saragossa passant per Terol, fet que va unir els governs valencià i aragonés en un front comú per la defensa d'aquest corredor, i també la connexió entre València i Madrid.

Després de diverses reunions a Brussel·les, entre el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president aragonés, Javier Lambán, i diversos representants europeus, entre ells la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, la Comissió Europea va canviar d'opinió i va incloure, mitjançant una esmena, les reclamacions valencianes i aragoneses. La proposta es va votar el passat 22 de novembre i el Parlament Europeu la va aprovar el mes de març. Una vegada aprovat pel parlament, es va redactar de nou el pla, i aquest dimecres ha sigut ratificat pel Parlament, la Comissió i el Consell Europeu per 430 vots a favor i 146 en contra.

L'exclusió en primera instància d'aquestes xarxes –perquè el govern de Mariano Rajoy no les va demanar– va despertar la indignació de l'empresariat valencià i del Consell perquè aïllava el port de València dels eixos Cantàbric i Atlàntic. Això va comportar un seguit de mobilitzacions i negociacions per a reclamar la inclusió dels eixos, accions que aquest dimarts han donat definitivament resultats. Ara, la millora i modernització d'aquests eixos comptarà amb finançament europeu, que podria cobrir fins al 50% de les despeses.

next