Els agricultors valencians abandonen sis hectàrees de cultius cada dia, segons AVA-ASAJA

Segons les dades extretes del Ministeri d'Agricultura, el 20,9% de tota la superfície agrària del País Valencià es troba abandonada
10 desembre 2019 19:40h
El País Valencià encapçala la llista d'autonomies amb més terrenys abandonats. / EFE

VALÈNCIA (EFE). La superfície agrícola del País Valencià ha descendit en 2.225 hectàrees durant el 2019, un 1,4% més que l'any anterior, de manera que s'han abandonat una mitjana de sis hectàrees de cultiu cada dia.

Aquestes dades han sigut aportades per l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), que cita l'Enquesta ESYRCE del Ministeri d'Agricultura.

L'informe també revela que el conjunt de la superfície abandonada ascendeix ja a 161.567 hectàrees, la qual cosa suposa el 20,9% de tota la superfície agrària del País Valencià. "Una de cada cinc hectàrees que antigament produïen aliments ha quedat erma", ha indicat aquesta associació agrària.

L'agricultura valenciana, amb aquestes dades, encapçala la classificació estatal de terres abandonades, per davant de Castella-la Manxa (153.446 Ha), Andalusia (129.477), Castella i Lleó (126.172) i Aragó (109.545).

Sobre aquest tema, el president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha assegurat que "la dramàtica crisi de rendibilitat que arrossega la majoria dels cultius valencians està darrere de l'envelliment sense precedents en la història de la població agrària, de la falta de relleu generacional i del salvatge abandó de camps".

"Les alarmes no paren de sonar, els números no poden ser més evidents, però el govern del Botànic segueix sense reaccionar, es desentén dels agricultors i prefereix estar en altres coses", ha agregat.

Al seu judici, "els pressuposts de la Generalitat Valenciana són absolutament inútils per a revertir l'abandó de terres, ja que retallen les partides que afavoririen la necessària transformació i modernització dels camps".

"Per contra, el repartiment dels pocs fons destinats a la Conselleria d'Agricultura beneficia les línies paisatgístiques o ambientals, com ara la lluita contra el canvi climàtic. Com esperen millorar el medi ambient de la Comunitat si deixen tirats els agricultors, que són els que cuiden el territori?", s'ha preguntat.

En aquest mateix sentit, ha advertit que les terres abandonades "es converteixen en un polvorí per a incendis forestals, en abocadors incontrolats i en focus de mala herba i plagues".

Els cítrics –que venen de la pitjor campanya dels últims temps– suposen pràcticament la meitat de les hectàrees abandonades el 2019 (1.109 menys que el 2018).

Altres produccions representatives del camp valencià que han perdut superfície són la vinya (256 hectàrees menys), les hortalisses (677) i la garrofera (114).

Per contra, destaca l'aposta creixent per les fruites subtropicals, com ara l'alvocat o el kiwi, a causa de la seua alta demanda internacional.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next