Diari La Veu del País Valencià
Elisa Valía nega que les investigacions del frau de l’EMT hagen generat una crisi de govern a València

VALÈNCIA. Aquest dimecres tindrà lloc la segona sessió de la comissió d’investigació de l’EMT que investiga el frau de quatre milions d’euros que es van produir al si de l’entitat. En aquesta reunió compareixeran, entre d’altres, la cap d’administració i treballadora acomiadada de l’empresa, Celia Zafra; el director gerent de l’EMT, Josep Enric García Alemany, i el president de l’EMT, Giuseppe Grezzi. Les discrepàncies sorgides en la comissió i arran del frau han desembocat tensions internes en l’equip municipal que, fins i tot, des de Compromís van qualificar de “crisi de govern”. Tot i això, la presidenta de la comissió i regidora de Transparència, Participació Ciutadana i Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, ha assegurat en una entrevista a Diari La Veu que en cap cas es va produir aquesta crisi de govern i que cal separar el funcionament del govern municipal del treball dins de la comissió.

Aquest òrgan en el qual participen tots els partits polítics es va constituir el passat 8 d’octubre i va celebrar la primera reunió el dia 16. Es dona la circumstància que va ser en aquesta sessió en la qual es va evidenciar una fractura en el govern municipal. Tot va sorgir arran de la decisió democràtica de la comissió –subscrita per tots els partits, excepte Compromís– que el president de l’EMT i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, no hi estiguera present quan comparegueren els treballadors o persones vinculades a l’empresa.

Van ser els socialistes, socis de govern de Compromís a l’Ajuntament de València, els que van fer la proposta perquè Grezzi s’absentara en les compareixences. Segons explicava en aquell moment la també vicepresidenta del Consell d’Administració, Elisa Valía, aquesta proposta pretenia que els treballadors comptaren amb tota la llibertat possible a l’hora de declarar.

Tot i això, no va ser vist amb bons ulls a la coalició, que va acusar el PSPV de deslleialtat i d’obrir una crisi de govern. L’alcalde de València va ser més prudent i va evitar qualificar-ho com a tal, però sí que ho va fer de “situació greu”. Després d’una setmana sense tensions, ara en la comissió d’investigació caldrà veure si vertaderament els ànims s’han apaivagat. Grezzi, tot i que en un principi es negava a eixir de la sala, aquest dimarts va afirmar que sí que s’absentaria “en un gest de generositat” per a garantir el bon funcionament de la comissió.

Segons Compromís, aquell matí de la comissió s’havia arribat a un pacte perquè Grezzi no isquera, sinó que els treballadors demanaren l’absència del president de l’EMT. Valía, igual com ja van fer els seus companys de partit, nega l’existència d’aquest pacte: “Si estem plantejant una proposta per a garantir la comoditat dels treballadors, allò que no podem demanar és que ho hagen de demanar a la presidència [que isca], de manera que la petició es faça més explícita. Mai hauríem acceptat aquesta posició perquè és contrària als efectes que estàvem buscant”, explica Valía.

La regidora també ha volgut restar-li importància –després d’una setmana reposada– a aquesta suposada “crisi de govern” que va provocar aquest episodi: “Cal separar el funcionament del govern municipal de la comissió. El govern gaudeix de bona salut i la coordinació entre els regidors és bona. Mai he acceptat que es diguera que hi ha crisi de govern perquè, en la meua opinió, no és així”. La regidora afirma que aquest desacord només és una discrepància en “un procediment molt concret de la comissió de l’EMT”, on els socialistes entenen que les persones que compareguen han de sentir-se “còmodes” i “lliures” per a parlar.

Irregularitats laborals en l’EMT?

Un dels altres episodis que va sobtar després de la comissió van ser les declaracions de Grezzi al ple municipal, quan va afirmar que la superior de la treballadora acomiadada, és a dir, la cap de gestió, Maria Rayón, mantenia la signatura amb la qual podia autoritzar transferències mentre estava de baixa. “Ens va sorprendre que mantinguera la signatura. Ho preguntarem en la comissió d’investigació perquè no és una pràctica habitual”, afirma Valía.

Respecte de l’acomiadament de la cap d’administració, Celia Zafra, els socialistes ja han reiterat en diverses ocasions que tal vegada s’actuara de forma precipitada. “Nosaltres hem preguntat si s’havia valorat que es fera una suspensió de treball i sou”, afirma la regidora. “Les dues opcions eren vàlides. Es va optar per l’acomiadament, però ens hauria agradat que la direcció de l’empresa haguera considerat l’altra opció. Des de la direcció tenien cert marge de llibertat”, ha assegurat.

El frau a l’EMT també ha desencadenat reaccions diàries per part dels partits de l’oposició, que, segons explicava Las Provincias, denuncien que no se’ls ha lliurat la documentació que demanaven. Valía ha explicat que, com a presidenta de la comissió, vetlarà perquè es lliuren tots els documents sol·licitats i el bon funcionament de les reunions. “En el Consell d’Administració es lliuraran alguns que no formen part de la comissió però que tenen dret a rebre els partits; però han demanat coses que no existeixen i hi ha un altre bloc que no podem donar perquè es vulnera el dret de comunicació de l’empresa”, explica Valía. “A més, existeix un bloc de documents que requereixen elaboració prèvia i estan en eixa fase”, ha insistit Valía.

Després que tinga lloc la comissió d’aquest dimecres, la següent cita del calendari està programada per al pròxim 12 de novembre. En aquesta nova reunió tindran lloc les compareixences de la cap de Gestió de l’EMT i de dos empleats de CaixaBank. A les onze del matí, se celebrarà el Consell d’Administració de l’EMT.

Comparteix

Icona de pantalla completa