La Generalitat enllestirà aquest semestre un mapa valencià de la ciència "per a retindre el talent"

La consellera Carolina Pascual assenyala la importància de conéixer els grups de recerca, els instituts i els científics destacats i "saber on situar-los"
18 agost 2019 06:00h
La consellera Carolina Pascual ha indicat que el seu departament pretén ser "molt representatiu" del sector de la ciència i les universitats. / AGENCIA SINC

VALÈNCIA. La Generalitat elaborarà durant el semestre vinent un mapa de la ciència que recollirà tots els centres i instituts tecnològics valencians amb l'objectiu de retindre el talent investigador. En una entrevista concedida a l'agència EFE, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, afirma que aquest és un dels primers reptes del seu departament, de nova creació, amb l'objectiu de ser capaç de traslladar el coneixement científic a la societat.

De fet, tal com ja va publicar Diari La Veu, un dels objectius de la Conselleria per al semestre vinent és l'elaboració d'un estudi inicial que permeta després dibuixar un mapa de la ciència al País Valencià. Així, en primer lloc, es farà una anàlisi per a identificar els grups de recerca, els instituts i els científics destacats. Si més no, és un dels cinc compromisos adquirits per la conselleria dirigida per Carolina Pascual en el seminari que es va celebrar a Montanejos. 

Aquest mapa de la ciència servirà com a "foto de la part científica i investigadora de la Comunitat". "Necessitem saber on està el talent, en què es treballa i poder lligar-lo amb el programa GenT perquè tornen científics molt bons que van marxar fora", explica Pascual. La consellera vol que "tornen" aquests investigadors de nivell perquè desenvolupen ací els seus treballs "molt potents" i afegeix que per a aconseguir-ho "cal saber on situar-los".

Alacant, un hub tecnològic

Pascual està al capdavant d'una conselleria de nova creació que, per primera vegada, té la seu fora de la ciutat de València, concretament en un dels edificis de la Ciutat de la Llum d'Alacant.

La consellera ha indicat que el seu departament pretén ser "molt representatiu" del sector de la ciència i les universitats i s'ha compromés al fet que la important labor investigadora valenciana "no es quede ací i transcendisca al món laboral".

Una altra "peça clau" serà el Districte Digital, una iniciativa del Consell per a crear un ecosistema tecnològic "perquè Alacant siga un hub [punt de connexió] tecnològic, de manera que hi haja empreses d'eixe sector que creen ocupacions per als joves que ixen de les nostres universitats".

Segons Pascual, la societat digital valenciana està en una posició intermèdia dins de l'estat espanyol pel que fa al desplegament de xarxes i connectivitat i remarca que no es pot "perdre el tren" en aquest procés.

"Moltes sinergies" amb el ministre Duque

Per a ella, el fet de ser l'única consellera amb despatx lluny de València no serà un obstacle, ja que "en el món actual treballar a distància és una cosa habitual". Tampoc ho serà que el seu nomenament siga tècnic, sense militar en cap partit polític.

"Per a aquesta conselleria era important triar un perfil adequat, molt tècnic i amb un coneixement profund d'aquests assumptes", recalca Pascual, qui ja s'ha reunit amb el ministre en funcions de Ciència i Tecnologia, l'astronauta Pedro Duque, amb qui vaticina "moltes sinergies".

La consellera destaca "l'altíssim nivell" dels científics valencians i cita Ángela Nieto i Francis Mojica.

next