Diari La Veu del País Valencià
El judici del cas Blasco se suspén fins al 6 de maig

VALÈNCIA. El tribunal que jutja des d’aquest dilluns els acusats per la malversació dels fons destinats a les ajudes per a reconstruir Haití, el conegut com a cas Blasco, ha decidit aquest dilluns acceptar la petició de les acusacions, les defenses i la Fiscalia de suspendre les declaracions dels acusats fins al 6 de maig. Segons el calendari inicial, les declaracions s’haurien d’haver fet al maig, però es van avançar a aquesta setmana. Les defenses s’han queixat a l’inici del judici de la impossibilitat d’abordar aquestes compareixences amb la preparació suficient i han demanat que es posposen. Finalment, el jutge ha acceptat la seua petició.

De fet, el fiscal ha criticat algunes indicacions realitzades a les parts pel lletrat de l’administració de justícia sobre la necessitat de sol·licitar amb dos dies d’antelació la documentació que s’exhibirà en cada interrogatori –quatre dies si és per videoconferència. Al respecte ha assegurat que “la faena que comporta complir amb aquestes exigències és de negres”.

Pacte amb la Fiscalia

La defensa de l’exconseller de Solidaritat i exsíndic del PPCV en les Corts, Rafael Blasco, i les de la majoria dels acusats en el judici de les peces 2 i 3 del cas Blasco, per la seua banda, han denunciat un canvi de criteri d’última hora per part de la Fiscalia Anticorrupció en els termes en els quals s’havia aconseguit un pacte de conformitat amb ells, amb la qual cosa esperaven evitar el judici. Per aquesta raó, han sol·licitat la suspensió de la vista en al·legar que no han pogut preparar el procés perquè estaven treballant per a tancar definitivament el pacte previ. El jutge estudia ara acceptar o no aquesta petició.

Per part seua, el fiscal Jesús Carrasco ha assegurat que aquest relat és “incert” i s’ha oposat a aquesta petició majoritària de les defenses. Sobre aquest tema, ha apuntat que per a Anticorrupció falta la consignació de les responsabilitats civils, que és “indefugible i insalvable” per a arribar a un acord, al mateix temps que ha considerat que el judici serà “ineludible”.

En el mateix sentit s’han pronunciat altres acusacions –com la Generalitat Valenciana i la Coordinadora Valenciana d’ONGD–, que han assegurat que mai han aconseguit un acord amb les defenses i han expressat la seua voluntat d’aconseguir una reparació del mal. En l’últim cas, a més, ha incidit que si bé mai s’ha oposat a un acord, és important la responsabilitat penal amb criteris de “lògica”.

L’advocat de l’exconseller de Solidaritat ha explicat que tant ell com gran part dels acusats havien arribat a un acord previ amb l’acusació d’Anticorrupció. Es dona la circumstància que va ser el fiscal Vicente Torres, recentment nomenat magistrat del Tribunal Superior de Justícia valencià, qui es va encarregar de la major part de la instrucció del cas. Després de la seua presa de possessió, és el fiscal Jesús Carrasco, també de la secció d’Anticorrupció, qui dirigeix l’acusació pública.

Javier Boix, advocat de Blasco, ha assenyalat que aquesta part tenia un acord “per escrit” amb Fiscalia, però amb el nou representant del ministeri públic s’han trobat una “nova postura”, encara que ha precisat que continua existint la possibilitat d’aconseguir un acord. Per aquesta raó, ha sol·licitat junt amb altres defenses la suspensió del judici per a tractar d’arribar a aquest pacte o, en cas contrari, per a preparar el judici.

Estratègia de defensa

El lletrat de Blasco ha assegurat en la seua intervenció que l’acord previ entre Fiscalia i els acusats els incloïa tots, a excepció dels exalts càrrecs de la Conselleria de Solidaritat Tina Sanjuán i Dolores Escandell. Boix s’ha mostrat disposat a aportar un pacte de conformitat si s’aconseguira abans del 6 de maig, en qüestions prèvies de la vista. “Existeix possibilitat d’arribar a un acord”, ha dit el lletrat, que ha assenyalat que es mantenen les negociacions.

No obstant això, ha lamentat que, després de disposar d’un acord amb l’anterior fiscal, es va rebre “una indicació d’un problema d’interpretació d’un matís de Fiscalia”, encara que ha assegurat que divendres passat el van aclarir. Malgrat això, ha posat en relleu la “nova postura” d’Anticorrupció i ha al·legat que això “ha canviat per complet el panorama judicial”, raó per la qual ha considerat “prudent” ajornar el judici.

La defensa de l’empresari Augusto César Tauroni, a qui la Coordinadora d’ONGD considera “cervell” de la trama, ha dit que es troba “en la mateixa situació”. “Es va arribar a un acord tancat que va justificar la no preparació de la vista”, ha argumentat. En la mateixa línia s’ha manifestat el lletrat de Marc Llinares, excap d’Àrea de Cooperació, que ha apuntat que aquest canvi de criteri de la Fiscalia provoca que “l’estratègia de defensa es modifique completament”.

També ha indicat que podria acreditar aquest “pacte verbal” –únicament amb la Fiscalia, ha precisat– mitjançant “determinades comunicacions” i ha afirmat que “existeixen negociacions des de juny del 2018” i el “canvi de criteri” es va produir el passat 5 d’abril.

Acusat a Bolívia

En aquesta jornada també s’ha plantejat la situació d’Adolfo Soler, cofundador de la Fundación Hemisferio, una de les entitats suposadament emprades per al desviament de fons, qui es troba a Bolívia i ha al·legat patir una “seriosa malaltia” per a no acudir a la vista.

S’ha plantejat sol·licitar la seua extradició i, mentre dure el procés, celebrar el judici sense la seua presència. No obstant això, la defensa d’Augusto César Tauroni ha argumentat que Soler “no és un actor secundari”, per la qual cosa ha sostingut la “necessitat que se celebre la seua declaració amb el conjunt dels acusats”. A això s’han sumat el lletrat de Blasco i diverses defenses més, mentre que el tribunal ha indicat que “es resoldrà més endavant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa