El Sindicat Mèdic alerta de "demores de fins a 15 dies" en les cites per al metge per la "falta de substitucions" 

La formació sindical espera que no es pose en marxa un Punt d'Atenció Continuada "que atorgaria als infermers la diagnosi" i suposaria "una menor qualitat assistencial"
20 agost 2019 12:58h
El sindicat denuncia que les cites per al metge de capçalera es donen per a dues setmanes després. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) assegura que s'estan produint "demores de fins a 15 dies" per a obtindre cita amb el metge de família a causa "de la falta de substituts a l'estiu".

"L'absència de metges a l'estiu està portant al fet que les cites per al metge de capçalera es donen per a dues setmanes després. Aquestes situacions s'estan donant, principalment, a la província d'Alacant", expliquen, en un comunicat, fonts del Comité Executiu del Sindicat Mèdic.

En els centres de salut de la demarcació de València la demora se situa entre els 7 i els 10 dies, mentre que a Castelló aquest termini aconsegueix, en alguns casos, els 12 dies.

Els temps d'espera per a obtindre cita en Pediatria són similars. "En aquesta especialitat, a més, es dóna la situació que ja passen consulta habitualment metges de família encara que en el cartell de la consulta pose Pediatria. Una de cada tres vegades la plaça la cobreix un metge generalista", recorden les mateixes fonts.

"Ens trobem amb substitucions inadequades dels metges en vacances per la falta de facultatius en atur amb la corresponent titulació. Davant aquesta realitat, algunes comunitats autònomes han posat en marxa un model de Punt d'Atenció Continuada (PAC) a càrrec del personal d'Infermeria, que decideix quan s'ha de derivar al metge", lamenten des de CESMCV.

El Sindicat Mèdic espera que aquest model no es pose en marxa al País Valencià, ja que s'està atorgant "als infermers i infermeres ni més ni menys que la diagnosi", cosa que suposaria "una reducció en la qualitat assistencial".

La situació actual de demores de fins a 15 dies per a obtindre cita en el centre de salut porta al fet que els pacients acudisquen directament a les Urgències hospitalàries, amb la consegüent saturació del servei.

next