Diari La Veu del País Valencià
Hispanofòbia, catalanofòbia i violència ultra: els delictes d’odi s’enquisten al País Valencià

VALÈNCIA. El País Valencià està al capdavant dels territoris on més delictes d’odi, agressions xenòfobes i racistes es van produir el 2018. Moviment contra la Intolerància ha alertat que s’està produint un “ecosistema de la violència” alimentat pels “missatges d’odi” que estan llançant “determinats partits” i que reben un fort altaveu a les xarxes socials, ha denunciat el president de l’organització Esteban Ibarra.

Moviment contra la Intolerància ha presentat aquest dijous, 9 de maig, l’Informe Raxen, el document amb què l’organització cívica recull les agressions racistes, xenòfobes, antisemites, islamòfobes, noefeixistes i homofòbiques produïdes al País Valencià durant el 2018. Segons el diagnòstic realitzat pel col·lectiu, l’any passat es van comptabilitzar 118 casos entre agressions, incitacions i altres incidents –cal recordar que el 2017 en van ser 121–. Amb aquestes xifres, el País Valencià, Catalunya, Madrid i Andalusia es mantenen entre els territoris de l’Estat on més fets d’aquesta natura agressiva es van registrar el 2017.

Ibarra ha assenyalat que l’organització està preocupada pel creixement durant els últims mesos de la violència “ultra i nazi”. Tot i això, el president de Moviment contra la Intolerància ha assegurat que aquest “ecosistema de violència” no es pot vincular amb l’auge de Vox, sinó que es va iniciar des de finals del 2016, amb un increment de la “violència radical” que va arribar a un punt màxim el 9 d’Octubre del 2017 –de fet, l’entitat es va personar com a acusació popular contra els 23 imputats–.

Tanmateix, durant el 2018, els delictes d’odi esdevinguts al País Valencià només han baixat en tres casos. Tot i això, “cal tindre en compte que només es denuncia un 20% dels casos”; per tant, ha afegit Ibarra, pot haver-hi molts altres que no s’hagen documentat o no hagen sol·licitat ajuda a l’Oficina de Solidaritat a València.

L’agressivitat s’enquista al territori valencià impulsada principalment per la “proliferació de discursos a les xarxes socials d’hispanofòbia i catalanofòbia”, ha advertit Ibarra. Però no és l’únic motiu. L’organització ha detectat un creixement “espectacular” del populisme xenòfob, així com un augment de la disfòbia –odi al discapacitat–, dels atacs a les persones sense sostre i de l’assetjament escolar, que comença a estar originat a partir de connotacions racials i sexuals. En aquest sentit, Ibarra ha demanat que des de les aules, les famílies i les institucions es redoblen esforços per a “deslegitimar tot tipus de violència”.

Tot i això, en el darrer any s’ha donat un fet que “mai abans s’havia detectat”, ha emfatitzat Ibarra. “Hi ha una violència radical antisistema que s’enfronta a la violència ultra”. El president de Moviment contra la Intolerància no ha volgut qualificar “la violència de l’extrema esquerra” com una resposta a l’exercida per l’extrema dreta “però, quan creix la intolerància, creix en totes les direccions i es produeixen polaritzacions; quan es crea un clima d’intolerància, hi ha violència reactives”, ha destacat.

Moviment contra la Intolerància ha demanat a la Generalitat que, en aquesta propera legislatura, “es comprometa amb una Llei d’Igualtat de Tracte, Contra la discriminació i els Delictes d’Odi per a evitar la indefensió de les víctimes”. En aquest sentit, Ibarra ha lamentat que l’Ajuntament de València els anunciara al novembre que impulsaria una oficina pública per a fer-se càrrec dels delictes d’odi i que, per tant, declinava continuar amb el conveni de col·laboració amb l’organització. Ibarra ha criticat la decisió del consistori i ha demanat que “es deixe treballar en aquests casos als qui saben”.

La ciutat de València, líder en delictes d’odi

El 2018, l’organització ha detectat 118 casos de violència racista, xenòfoba i d’odi a tot el País Valencià. D’aquests, a la ciutat de València se’n van registrar 79, dels quals 32 van ser agressions; 16, incitacions, i 31 responen a altres tipus d’atacs.

Així mateix, rere la ciutat del Túria se situa Alacant, amb 23 casos detectats el 2018, dels quals 11 van ser agressions; 4, incitacions, i 8 responen a altres tipus d’incidents. Finalment, a Castelló de la Plana es van donar 16 casos dels quals 11 van ser agressions; 2, incitacions, i 3 apareixen recollits com altres tipus d’escomeses.

Comparteix

Icona de pantalla completa