Diari La Veu del País Valencià
El disseny aporta 3.762 milions a l’economia valenciana

VALÈNCIA. L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) ha presentat el primer informe quantitatiu i qualitatiu sobre l’aportació econòmica del disseny al territori valencià. Les dades són reveladores perquè indiquen que el disseny contribueix amb 3.762 milions d’euros a l’economia valenciana, la qual cosa suposa un 2,1% de la xifra de negoci. A l’efecte de comparació la indústria química té un pes de 2,5%, el sector d’informació i comunicacions d’1,9% o el sector d’activitats immobiliàries un 1,2%. És a dir, es tracta d’un sector rellevant en l’estructura productiva valenciana.

Des de l’ADCV s’ha realitzat aquest informe titulat ‘L’Economia del Disseny en la Comunitat Valenciana’ finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació. El text confirma que 3 de cada 4 empreses pertanyents als sectors productius d’indústria, comerç i serveis, són capces d’identificar la rendibilitat de l’ús del disseny i el perceben com un benefici, segons han explicat l’AVI en un comunicat.

El text també mostra que el disseny és utilitzat en alguna de les seues formes per un 85% d’empreses del sector industrial valencià. Aquesta dada s’ha vist reforçada amb la segona part de l’informe elaborada a partir d’estudis de casos. Aquest apartat conté un examen qualitatiu sobre la valoració de l’ús del disseny en una trentena d’empreses valencianes. Aquest apartat de l’informe ha permés desenvolupar dues innovadores eines d’anàlisis del disseny en l’empresa: La Brúixola del Disseny i Els Patrons d’Utilitat. La primera és un quadrant que ajuda a entendre la percepció del disseny dins d’una organització i a replantejar la seua estratègia. La segona identifica una sèrie de conductes empresarials comunes que permeten esbrinar les utilitats i beneficis de l’ús del disseny.

La tercera secció d’aquest informe de l’Economia del Disseny es vincula amb la formació del sector. Aquesta primera aproximació a l’àmbit acadèmic indica que els ingressos generats en títols de disseny en concepte de matrícules ascendeixen a més de 7 milions d’euros el 2018. Respecte a l’any 2010 la xifra de negoci de l’alumnat en disseny ha augmentat en un 585%, l’increment de l’oferta de títols frega el 60% i el nombre d’estudiants ha crescut en més d’un 200%.

La gerent de l’ADCV, María Navarro, ha afirmat en la presentació de l’informe que els resultats aportats per l’informe deuen ara difondre’s i, sobretot, utilitzar-se per a implementar polítiques estratègiques que fomenten l’ús del disseny en les empreses i en el mateix sector públic. I ha afegit: “Som conscients que en molts casos ja s’està treballant en això i que les polítiques de suport al disseny estan en marxa en la Comunitat Valenciana. Si continuen i s’afermen ens assegurarem poder fer de la nostra, una regió referent quant a creixement econòmic a partir d’un sistema innovador que afavorisca el benestar de la societat cuidant de l’entorn. Aquest és el compromís del disseny”.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, qui ha subratllat el destacat paper del disseny en l’economia del coneixement: “Ens trobem davant una oportunitat històrica de tornar a erigir-nos en referència internacional com ja va succeir en les dècades dels 80 i 90”.

De manera general, el sector del disseny té grans dificultats per a reflectir els valors numèrics relacionats amb el seu ús i resultats en l’economia. Això, sumat a la complexitat d’establir la grandària o les xifres de negoci del disseny com a activitat professional i econòmica, revela imprescindible escometre investigacions com la proposta per l’ADCV o com la desenvolupada en aquesta mateixa línia per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) per encàrrec de Presidència de Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa