Diari La Veu del País Valencià
El director portugués Miguel Gomes i els actors Nuria Herrero i Pol Monen, guardonats en el 34é Cinema Jove

VALÈNCIA. Cinema Jove vol incidir i ser, encara més, un festival adreçat als ciutadans que no han superat els quaranta anys. Per això, en aquesta 34a edició s’ha incorporat, “després de buscar les maneres de consum audiovisual” de la joventut, un cicle d’anime japonés i la projecció de projectes que sovint se segueixen en plataformes com Netflix.

Aquest dijous, 30 de maig, s’ha presentat a l’edifici Rialto de València una part de la programació d’aquesta edició, aquella dedicada als cicles i jornades professionals. Per a conéixer els títols que entren en competició en les seccions oficials –només s’ha apuntat que s’han triat 10 llargs i 49 curts– caldrà espera fins al proper 4 de juny, encara que s’ha anunciat quins seran els joves actors i cineastes que s’emporten els guardons que lliura el festival anualment. Això no obstant, la setmana passada el festival va avançar els noms de les 13 websèries que competiran per ser la millor de Cinema Jove.

En aquest sentit, Carlos Madrid, director artístic de Cinema Jove, ha donat el nom dels Futurs de Cinema, uns reconeixements que busquen distingir les carreres incipients de joves intèrprets i que enguany recauran en Nuria Herrero –que ha participat en cintes com El amor no es lo que era, de Gabi Ochoa; Toc Toc, de Vicente Villanueva, que es projectarà el 27 de juny, i La llamada, de Javier Ambrossi i Javier Calvo– i Pol Monen –La mala educación, de Pedro Almodovar; ¿A quién te llevarías a una isla desierta?, de Jota Linares, que es projectarà el 27 de juny; Amar, d’Esteban Crespo, i Tu hijo, de Miguel Ángel Vivas.

El Premi Lluna de València recau aquest any en el cineasta portugués Miguel Gomes (Lisboa, 1972), del qual el festival projectarà els seus sis llargmetratges, incloent la trilogia de Las mil y una noches, formada per El inquieto, El desconsolado i El encantado. Els premis es lliuraran durant la gala de cloenda que tindrà lloc el proper 28 de juny.

Cinema Jove vol “enganxar més públic”

Una de les novetats d’aquesta edició és la incorporació d’un cicle dedicat a les “obres mestres” de l’anime japonés. La secció, segons ha avançat aquest dijous Madrid, “s’ampliarà” i tindrà continuïtat ja que l’organització del festival ha fet una recerca per a “veure els gustos de visionat dels joves per a implementar la programació i enganxar més públic”. En eixe sentit, com en edicions anteriors, el certamen comptarà amb la participació de plataformes com Netflix de manera que es projectaran títols –que encara no ha revelat el festival– en aquesta edició.

Cinema Jove tindrà lloc del 21 al 28 de juny i comptarà com a seus principals amb la Filmoteca de València, el Teatre Rialto i la sala 7 de l’edifici de la plaça de l’Ajuntament. Tanmateix, també es faran projeccions d’alguns cicles al Centre del Carme, l’Institut Francés de València, al Col·legi Major Rector Peset, al Centre Octubre i a Radio City.

Un dels cicles més destacats és el dedicat als primers llargmetratges del germans Coen. Al Centre del Carme es projectaran les sis pel·lícules d’aquesta etapa tan “prolífica” on els directors “van mantindre un sostre de qualitat” en títols considerats “obres mestres” com El gran Lebowski o Fargo. També, un dels cicles importants serà el que se celebre a l’última planta del Rialto, on es projectaran els 16 títols seleccionats entre les “obres mestres” del cinema anime japonés.

Aprofitant el 30é aniversari de la caiguda del mur de Berlín, Cinema Jove ha programat la projecció a l’Institut Francés de València de sis llargmetratges que repasen l’afectació que va tindre la separació de la ciutat alemanya entre els joves.

Al teatre Rialto tindrà lloc la projecció del palmarés de l’únic festival internacional de l’Estat dedicat al cinema d’animació, el Prime the animation!, mentre que a Radio City es realitzarà un cicle amb algunes cintes que aborden o tenen relació amb a la música electrònica

Al Col·legi Major Rector Peset tindrà lloc la trobada Audiovisual de Joves, on s’han seleccionat 27 curts de directors menors de 24 anys que competiran en les tres categories de la secció adreçada als projectes audiovisuals creats pels escolars valencians.

Projeccions especials

Fora de les seccions competitives del festival, Cinema Jove projectarà diferents títols que es preestrenen a València o que fa tan sols uns mesos que s’han passat per gran pantalla. Així, pel·lícules com La Banda, de Fernando Bueso; Almost Ghosts, d’Ana Ramón Rubio, i Asamblea, d’Àlex Montoya, se sumen a altres llargs com El Zoo, de Gemma Blasco; Letters to Paul Morrisey, d’Armand Rovira i Saida Benzal; El hombre que mató a Liberty Valance, de John Ford –la projecció està dedicada a l’exdirector del festival José Luis Rado, que va morir el febrer de 2019–; In-finity, de Noé Aguilera, i Absència, de Ramón Moreno i Senina Moreno.

Sessions dedicada a la indústria

En aquesta 34a edició el festival inclou per cinqué any el Curt Creixent, unes jornades adreçades als joves directors que necessiten un impuls per a abordar qüestions dels guions dels films o orientació sobre les diferents ajudes econòmiques que poden sol·licitar a la Unió Europea. A més, se celebraran fòrums dedicats a la producció i coproducció junt amb les diferents plataformes que engloben els professionals valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa