3M: el dia que Puig va decidir avançar les eleccions

El president de la Generalitat va escollir amb el seu cercle de confiança fer coincidir les eleccions autonòmiques i generals 24 hores abans de comunicar-ho públicament
30 abril 2019 17:45h
Puig es va reunir amb el seu cercle de confiança el diumenge 3 de març per a decidir sobre un possible avançament electoral. / TWITTER MANOLO MATA

VALÈNCIA. El portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha descobert els detalls d'un moment clau de la legislatura. El reelegit diputat a les Corts ha publicat unes fotografies de la reunió en què el president de la Generalitat, Ximo Puig, va decidir avançar les eleccions autonòmiques per a fer-les coincidir amb les generals.

Tot i que Mata no ho diu explícitament, el diputat socialista assenyala que va ser el 3 de març "un dels dies més emocionants" de la seua "vida política". El dirigent socialista assenyala en la seua piulada: "Moltes veus podien opinar però sols una persona podia decidir. La valentia de Ximo Puig ha reforçat els nostres lligams".

En les fotografies que acompanyen el seu missatge a Twitter es veu el president reunit amb el seu equip de confiança. En la taula del despatx del Palau de la Generalitat es veu Puig reunit amb el seu cap de gabinet, Arcadi Espada; amb el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; amb el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz; amb els diputats socialistes Alfred Boix i Manolo Mata, i amb la directora general de Relacions Informatives de la Generalitat, Marta Hortelano.

Aquesta reunió es va produir un diumenge, poques hores abans de comunicar públicament l'avançament electoral. El dilluns 4 de març, ja amb la decisió presa al si del partit, Puig va convocar la vicepresidenta Mónica Oltra per a "consultar" la possibilitat d'un avançament electoral, segons va explicar la mateixa consellera de Compromís.

La decisió, però, estava presa. Moments després Puig va convocar el ple del Consell per a comunicar la decisió de dissoldre les Corts i convocar eleccions junt amb les generals, el 28 d'abril, i no junt amb les municipals, el 26 de maig, com estava previst inicialment.

L'anunci de Puig en una declaració institucional de convocar les eleccions el 28 d'abril va motivar la reacció d'Oltra i de la resta de membres del Consell a proposta de Compromís. En una roda de premsa al palau de la Vicepresidència, la portaveu de Compromís va criticar la unilateralitat de la decisió, que no va ser "pactada", va insistir.

L'avançament electoral va suposar el punt de màxima tensió –almenys pública– entre els socis del govern del Botànic. Mentre Puig i el PSPV van al·legar que avançar les eleccions suposaria singularitzar el calendari electoral valencià malgrat la coincidència amb les generals, Oltra i Compromís mantenen que la decisió es va prendre únicament pensant en els interessos dels socialistes.

next