El cooperativisme de treball valencià, líder en creació de llocs de treball en el sector l'any 2018 

El País Valencià és el segon territori on més cooperatives de treball s'han creat, només per darrere d'Andalusia
23 maig 2019 17:33h
Fevecta ha celebrat aquest dijous la seua assemblea general. / FEVECTA

VALÈNCIA. El País Valencià va tancar 2018 com la segona autonomia en creació anual de cooperatives de treball, només per darrere d'Andalusia, i la primera en nombre d'ocupacions del sector, segons dades del quart trimestre del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Així, es van crear 182 cooperatives de treball al territori –98 a València, 66 a Alacant i 18 a Castelló–, un 13% més que en l'exercici anterior. Quant a l'ocupació, el sector va registrar 1.834 nous socis treballadors. Amb un total de 2.425 cooperatives, la valenciana és la tercera autonomia en nombre de cooperatives; d'elles, 1.948 són cooperatives de treball, en les quals treballen 16.463 persones i que generen un volum econòmic de 1.565,8 milions d'euros. 

La Federació Valenciana de Cooperatives de Treball Associat (Fevecta) ha donat a conéixer aquest dijous les xifres en la celebració de la seua Assemblea General, en la qual han participat 150 socis cooperativistes de cooperatives de treball de tot el territori. En la reunió els cooperativistes han aprovat per unanimitat tant la gestió de l'entitat i els comptes anuals de l'exercici 2018 com el pressupost per al 2019.

A més, s'ha aprovat per àmplia majoria la candidatura presentada pel Consell Rector de l'entitat per a renovar cinc dels seus 11 membres, d'acord amb el que marquen els seus estatuts. En la inauguració de l'acte ha estat present el director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Paco Álvarez, i representants polítics, d'organitzacions sindicals, de col·legis professionals, i d'altres institucions valencianes.

En la seua intervenció inaugural, el president de Fevecta, Emilio Sampedro, ha demanat que en la legislatura que acaba de començar "el cooperativisme no done ni un sol pas arrere en l'aconseguit" i "estar més presents en l'agenda política valenciana". Com ha advertit Sampedro, l'objectiu del cooperativisme valencià és "continuar el treball iniciat en la passada legislatura i aprofundir en projectes que, com el Programa biennal 'Fent Cooperatives', han d'ajudar el cooperativisme a aconseguir la posició de lideratge i representació que pot i ha de jugar en el nou model econòmic i productiu cap al qual pretén continuar avançant el Consell".

Sampedro ha reconegut que durant la passada legislatura "s'han fet passos significatius per a millorar el context en el qual operen les cooperatives valencianes" i ha valorat els avanços en la digitalització del Registre de Cooperatives i l'increment del pressupost destinat al sector. Tanmateix, ha advertit que queden coses per fer, en al·lusió a diverses reivindicacions, com ara la incorporació del cooperativisme a les taules de diàleg social.

Com a argument, el president de Fevecta ha fet valdre el caràcter diferencial del model empresarial cooperatiu, en què competitivitat empresarial i cohesió social van necessàriament de la mà; "un paradigma empresarial que no ha fet una altra cosa que fomentar la democràcia econòmica; la participació igualitària; la solidaritat; el respecte a la diversitat; la cura de l'entorn social i mediambiental, i la formació i el reciclatge continus en el si de les nostres empreses". Per part seua, el director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Paco Álvarez, ha tornat a explicitar el compromís del Consell amb el Cooperativisme i ha destacat el caràcter diferencial de les empreses cooperatives, especialment pels seus valors. Segons Álvarez, "el cooperativisme defensa valors que tota empresa ha de tindre i que la societat necessita".

next