Diari La Veu del País Valencià
El Comité Econòmic i Social Europeu avala de forma genèrica la llei valenciana d’horaris comercials

VALÈNCIA. El Comité Econòmic i Social Europeu (CESE) ha emés un dictamen en el qual assenyala que són “crucials” les normatives sobre els horaris d’obertura de botigues i hores de treball per a garantir una igualtat de condicions entre empreses de diferents grandàries.

Per al CESE, “la concertació a nivell nacional o subnacional és la millor manera de determinar dies i hores d’obertura i reconciliar la necessitat dels consumidors de tindre accés a determinats productes i serveis i el desig d’algunes empreses d’obrir diumenges i dies festius, garantint al mateix temps un equilibri entre la vida laboral i familiar d’empresaris i treballadors i reservant un temps per a formació”.

Aquest dictamen dona resposta a una comunicació de la Comissió Europea sobre la seua proposta per a “un sector minorista europeu adequat per al segle XXI”, una iniciativa que el CESE acull amb bons ulls però que considera “massa centrada en el preu” i en detriment d’aspectes fonamentals com la informació, qualitat, personalització de producte, proximitat, mobilitat, economia circular, durabilitat, relació qualitat-preu o el servei abans i després de la compra.

Al seu judici, la Comissió presenta un “enfocament esbiaixat” en favor de grans minoristes que l’insta a “equilibrar” per a “garantir una coexistència entre grans empreses, microempreses i empreses familiars”.

El CESE convida així la Comissió a completar la seua proposta “en col·laboració amb les organitzacions nacionals i regionals pertinents, introduint mesures estructurals a fi d’incorporar factors de desenvolupament territorial per a les comunitats locals i centres urbans –zones turístiques, planificació espacial local, normatives de construcció, i condicions”.

Al seu entendre, és “summament important protegir alguns entorns econòmics específics, en particular quan estan connectats amb la conservació de patrimoni històric i artístic nacional, objectius de política social i objectius de política cultural”. “Un enfocament diferent podria tindre un efecte pertorbador en les comunitats locals i els consumidors”, adverteix.

“Satisfacció” en la Generalitat

Per a la Generalitat, aquest dictamen “avala de forma genèrica” la normativa valenciana sobre horaris comercials, aprovada després del pacte aconseguit al desembre del 2017 en l’Observatori de Comerç valencià.

En aquest sentit, el director general de Comerç, Natxo Costa, ha destacat que el document del CESE va “en línia” amb les polítiques de la Generalitat “en defensa del xicotet comerç” i els “encoratja” per a seguir en aquest camí.

El Comité Econòmic i Social Europeu assenyala que “una política minorista eficient ha de trobar equilibri entre la rendibilitat i l’eficiència respecte a la ubicació” i que “les consideracions a mig-llarg termini han de tindre’s en compte especialment en establiments físics i la seua relació amb l’evolució actual i futura possible”.

“La plena liberalització no és la panacea”

El dictamen del CESE adverteix també sobre “alguns obstacles a la llibertat d’establiment i restriccions operatives” en alguns estats membre que “actuen com a barrera a l’establiment de noves empreses i la seua expansió” però avisa que “la plena liberalització no garanteix l’equilibri necessari entre les grans empreses, les petites empreses i les empreses familiars”. “La plena liberalització del dret d’establiment no seria la panacea”, assevera.

Apunta que es pot fer molt en el procés de creació d’un mercat únic europeu per a “simplificar els procediments per a crear una empresa” i fer que siguen transparents i uniformes, respectant les limitacions legítimes existents a escala territorial establides d’acord amb el principi de subsidiarietat.

Així, apel·la a les autoritats de “tots els nivells” perquè entaulen una “estreta cooperació” amb totes les parts interessades amb vista a elaborar un pla d’acció específic sobre el futur del sector minorista europeu en el segle XXI, que advoque per la “diversificació de productes” com a “valor afegit per als sectors productiu i minorista de la UE”, al mateix temps que crida la Comissió a “protegir-la adequadament”.

Finalment, insta la Comissió a “afrontar el creixent problema de la desertificació dels centres urbans i les seues conseqüències socials i mediambientals”. Segons adverteix el CESE, “l’habitabilitat de les grans i xicotetes ciutats depén sobretot de la supervivència de moltes petites empreses i microempreses (comerços locals) que cobreixen les necessitats de molts consumidors però corren el risc de ser esclafades per la creixent concentració de grans grups de distribució”.

Comparteix

Icona de pantalla completa