El col·lectiu Caminant reuneix 200 entitats a València per a manifestar-se contra les polítiques neoliberals

La marxa alerta que l'aparició en l'escenari polític de l'extrema dreta "aprofundeix en el neoliberalisme i els atacs als drets socials"
23 febrer 2019 19:44h
La manifestació ha recorregut el trajecte entre la plaça de l'Ajuntament i la Delegació del Govern espanyol. CAMINANT VALÈNCIA

VALÈNCIA. Aquest dissabte, l'espai Caminant València –que aplega 200 col·lectius diversos– ha reunit a la ciutat centenars de persones, segons han assenyalat els convocants en un comunicat, per a exigir "igualtat, drets i llibertats". La marxa ha recorregut, durant aquesta vesprada de dissabte, el trajecte que separa la plaça de l'Ajuntament fins a la Delegació del Govern espanyol.

Les marees, xarxes, plataformes, organitzacions socials, sindicals i polítiques han convoct aquesta manifestació a València –que s'ha fet paral·lelament a altres mobilitzacions unitàries a diverses ciutats valencianes i de l'Estat– sota el lema 'Igualtat, drets i llibertats contra el colp a la democràcia. Si ens movem, ho canviem tot'. "Sense igualtat real, no hi ha democràcia, i sense democràcia social, no hi ha democràcia", apunten els organitzadors.

L'espai Caminant agrupa més de 200 entitats d'arreu de l'Estat i nombroses entitats valencianes que opinen que és necessària la màxima unitat d'acció contra les polítiques neoliberals que, segons apunten, "estan afectant molt negativament les treballadores i treballadors, els sectors socials més desfavorits i el conjunt de la societat". Per aquest motiu fan aquesta crida per a eixir al carrer i manifestar-se el proper 6 d’abril a Madrid "per a defensar els nostres drets socials, laborals i econòmics".

Segons han llegit en el manifest davant la Delegació del Govern espanyol, "les polítiques que han imposat els governs, amb l'excusa de la crisi, han suposat un atac als drets de les treballadores i treballadors i de la població; l'augment de la temporalitat i la precarització del treball i de la vida; l'augment de les desigualtats socials; el saqueig als sectors populars; la pobresa energètica i l'emergència per la pobresa residencial; l'atac als serveis públics; l'augment de la repressió social i sindical; l'espoli dels recursos i de la natura, i la vulneració de drets que han imposat les elits econòmiques i polítiques amb la crisi com a excusa".

"A més, apareix en l'escena l'extrema dreta, la qual cosa comporta no solament el discurs de l'odi, sinó també un aprofundiment de les polítiques neoliberals i d'atacs als moviments populars, que són les autèntiques eines d'oposició a les mateixes, començant pel moviment feminista", han continuat. "Atacant les legítimes aspiracions de les dones, del 50% de la població, es tracta de condemnar-les a la resignació enfront de la violència, la sobreexplotació i la desigualtat crònica, a major glòria del sistema capitalista i patriarcal. Caminant dona total suport al moviment feminista i a la convocatòria de vaga laboral, de consum, cures i estudiantil que ha convocat per al proper 8 de març", han afegit.

Davant això, reivindiquen redistribuir la riquesa, conquerir drets socials, recuperar el planeta i garantir una vida digna al conjunt de la població. En eixe sentit, han demanat la derogació de les reformes laborals de 2010 i 2012, les reformes de les pensions de 2011 i 2013, l'article 135 de la Constitució i la Llei Mordassa.

Caminant València

El col·lectiu Caminant València està integrat per Acontracorrent, Alternativa Socialista, ATTAC PV, CEDSALA, CGT, Coordinadora de Estibadores Portuarios de València, Coordinadora de Professorat Interí, Coordinadora Valenciana per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, Ecologistes en Acció València, Economía del Bien Común de Valencia, Élite Taxi Valencia, Espai Alternatiu, Esquerra Unida del País Valencià, Iaiofalutas València, Iaioflautes valencians, Intersindical Jove, Intersindical Valenciana, Joves de CCOO-PV, No + Precarietat, PAH València, PCPV, Plataforma Educadores d'Educació Especial i Infantil, Plataforma Fem València Habitable, Plataforma por la Dignidad en Geriatria, Podem, Riders per Drets València, RSP Buñol i UJCE.

next