Diari La Veu del País Valencià
El 90% de les denúncies falses esclarides a Castelló simulen robatoris per a cobrar l’assegurança

CASTELLÓ DE LA PLANA. La Policia Nacional esclareix a Castelló una mitjana d’una denúncia falsa a la setmana, concentrades moltes d’elles després de les festes o concerts estivals. Moltes vegades concorren amb delictes d’estafa en cobrar o intentar cobrar diners de les asseguradores a través d’un fals testimoniatge.

D’aquestes falsedats, més del 90% dels casos són falsos robatoris la finalitat dels quals és cobrar una indemnització de la companyia asseguradora. Però, segons informa la Policia Nacional en un comunicat, el que realment ha ocorregut és una pèrdua o danys.

La Policia ha detectat en els últims anys un “considerable” augment de denúncies falses que coincideix amb la generalització de l’ús de telèfons mòbils d’un alt valor econòmic, que és la principal causa que porta els denunciants a simular un robatori per a cobrar l’assegurança.

L’augment de les simulacions de delicte descobertes també es deu a la prioritat que dona la Policia a la investigació dels robatoris amb violència per a resoldre tant els casos reals com per a descobrir als estafadors; en l’actualitat compta amb sistemes específics per a detectar-los.

Moltes d’aquestes simulacions s’atallen ja pel primer agent de policia judicial, que atén el ciutadà en l’Oficina de Denúncies, on se li adverteix de les conseqüències del fals testimoniatge i, en entrar en les primeres contradiccions i veure que els policies ja fan les primeres indagacions sobre els fets, desisteixen de la falsedat.

Relats “amb naturalitat”

Malgrat això, hi ha altres implicats que “amb naturalitat” conten “la seua versió del que ha ocorregut” en l’Oficina de Denúncies, on ofereixen tota mena de detalls sobre els suposats delinqüents que els han assaltat, i que són descoberts en la investigació judicial posterior, quan ja a vegades han consumat l’estafa i rebut la indemnització.

La Policia Nacional, a més de l’advertiment en la mateixa oficina de denúncies, realitza campanyes preventives del perill que comporten aquestes denúncies per a evitar que, per una compensació econòmica, incórreguen en un delicte amb conseqüències pitjors que el que motiva la denúncia.

Comparteix

Icona de pantalla completa