El 133é Certamen de València homenatjarà la Banda Primitiva de Llíria pel seu 200é aniversari

En aquesta edició competiran un total de 17 societats musicals, nou de les quals són valencianes, en les quatre categories del concurs bandístic
6 febrer 2019 11:00h
En la Secció d'Honor competiran dues bandes de la Ribera Alta. 

VALÈNCIA. Un total de 17 societats musicals de Sud-amèrica i Europa participaran en la 133a edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, que se celebrarà al Palau de la Música del 18 al 21 de juliol del 2019. Aquest ha sigut el resultat del sorteig de les 21 agrupacions musicals inscrites inicialment, que ha estat presidit per la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música i del Comité Organitzador del concurs, Glòria Tello.

Entre les diferents seccions que ofereix el festival –Honor, Primera, Segona i Tercera– hi ha inscrites 21 bandes: 9 del País Valencià, 8 de la resta de l'Estat i 3 d'estrangeres, concretament, de Colòmbia, Portugal i Bèlgica. Després del sorteig, les diferents seccions tindran 8 bandes valencianes, 6 d'espanyoles –d’Albacete, Madrid, Ciudad Real, la Corunya, Tenerife i Toledo i les 3 de l'estranger citades anteriorment. 

En aquesta edició, aprofitant que la Banda la Primitiva de Llíria (el Camp de Túria) està immersa en les commemoracions del seu bicentenari de naixença, l'organització del Certamen de València ha acceptat la proposta de l'agrupació de participar fora de concurs en la Secció d'Honor, categoria en què la formació bandística ha competit històricament al llarg dels seus dos segles de vida.

"Es tracta d'un homenatge únic, que no s'ha realitzat a cap altra banda en la història d'aquesta il·lustre competició", ha explicat el president de la Banda Primitiva, José Luis Pérez Veses, a través d'un comunicat. "La intenció de la societat era inscriure's per a competir en el certamen del 2019 però en plantejar-se aquesta possibilitat, a l'altura de la nostra societat, no la vam poder obviar", ha afegit el president de la societat musical.

Així doncs, el sorteig celebrat aquest dimarts ha conclòs que, per a la Secció Tercera, l'ordre de participació serà el següent: Banda de Música de Pozohondo (Albacete), Banda Municipal de Música de Morata de Tajuña (Madrid), Banda Sinfónica de Paipa (Colòmbia), Unió Musical d'Algímia (el Camp de Morverdre), AMC Banda de Música de Puertollano (Ciudad Real) i la Unió Musical Centre Històric de València.

En la Secció Segona, en primer lloc actuarà la Banda Uniao Musical Paranense (Portugal), seguida per la Unió Musical Alqueriense (la Plana Baixa). A continuació, en aquest ordre, faran les seues interpretacions la Fundación Musical Manuel de Falla de Illescas (Toledo), el Centre Artístic Musical de Xàbia (la Marina Alta), l'Agrupación Artístico Musical La Candelaria (Tenerife) i la Banda de Música Cultural de Teo (la Corunya).

Per a la Secció Primera, les diferents agrupacions actuaran en aquest ordre: Unión Musical Santa Cecilia de Villar del Arzobispo (la Serrania); Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke (Bèlgica) i  Sociedad Musical "La Paz" de Sant Joan d'Alacant (l'Alacantí).

En la Secció d'Honor, actuarà, en primer lloc, la Societat Unió Musical Alberic (la Ribera Alta) i, en segon lloc, la Societat Musical Lira Castellonera (la Ribera Alta).

Durant el sorteig, s'ha entregat a les agrupacions participants les partitures de les obres obligades. Aquestes partitures són Los últimos días de Troya, de David Rivas, per a la Secció Tercera; Brigantia dels vents, de la compositora argentina Eva Lopszyc, per a la Segona; La rosa del desierto, de Martínez Gallego, per a la Primera, i Soulful Stones, de José Suñer, per a la Secció d'Honor.

next