Educació augmentarà les beques de menjador i obrirà el debat per a un nou model de "quilòmetre 0" 

Marzà creu que no és una qüestió únicament econòmica, sinó també "ecològica", i que cal impulsar un debat profund amb la comunitat educativa per a transformar-ne el model 
3 agost 2019 13:10h
El pacte del Botànic va acordar "tendir a la gratuïtat" dels menjadors escolars. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Conselleria d'Educació continuarà augmentant progressivament durant els pròxims quatre anys les beques de menjador escolar i obrirà un debat amb la comunitat educativa, fonamentalment amb les direccions dels centres i les associacions de mares i pares d'alumnes, per a instaurar un nou model basat en els productes de "quilòmetre 0 i proximitat".

Així ho ha avançat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha subratllat la voluntat del govern valencià de convertir els menjadors en "espais sostenibles".

Marzà ha fet notar que no és una qüestió només econòmica, sinó també "ecològica", i ha advocat per impulsar un debat profund amb la comunitat educativa per a transformar el model de gestió.

L'aposta de la Conselleria, ha concretat, és per utilitzar productes de proximitat –els anomenats quilòmetre 0 que permeten "no recórrer a les grans multinacionals del sector"– i de temporada per a fomentar una alimentació més "arrelada en el territori" i saludable. Entre les mesures que cal posar en marxa destaca la recuperació de les cuines en els col·legis on van ser eliminades, ha posat com a exemple.

En aquest punt, ha recordat la Guia per als menús escolars impulsada per les conselleries d'Educació i Sanitat, un document que pretén arbitrar els mecanismes que garantisquen una oferta alimentària "equilibrada i saludable" en els centres educatius del País Valencià.

Per a Marzà, la "sostenibilitat dels menjadors escolars passa també perquè són accessibles a tothom", per la qual cosa ha manifestat que "ja en aquests primers passos de la legislatura s'augmentarà progressivament el nombre d'alumnes que compten amb beca".

"Tendir a la gratuïtat"

En aquest sentit, la proposta del programa electoral de Compromís, partit al qual pertany el conseller, era garantir "progressivament" la gratuïtat del menjador escolar per a tot l'alumnat durant la pròxima legislatura i el que es farà com a Consell –i s'ha plasmat en l'Acord del Botànic– és "tendir a aquesta gratuïtat" amb un creixement progressiu d'aquestes ajudes.

Per al curs 2019-2020, es destinaran 72,7 milions a les beques de menjador, gairebé un milió més que en l'exercici 2018-2019, segons les dades facilitades per la Conselleria d'Educació.

next