Diari La Veu del País Valencià
No concedim cap victòria a l’extrema dreta

La llibertat d’expressió no gaudeix del seu millor moment de salut. La política ha legislat perquè la crítica, i fins i tot l’humor, puguen ser considerats delicte. Emparats per l’anomenada ‘llei Mordassa’, els tribunals han encausat titellaires i han multat periodistes i activistes. I en aquest context, grupuscles poc amics de la pluralitat s’han vist esperonats a tractar de limitar la llibertat d’expressió dels altres. I com que ells en són una minoria, els altres són quasi tots i van contra quasi tot.

Grups com España 2000 utilitzen les xarxes socials per a insultar, coaccionar i amenaçar els que no pensen com ells. Amenacen humoristes, com és el cas de Dani Mateo o els creadors de Mongolia, i criden al boicot dels seus espectacles. Amenacen també els seus espectadors i fins i tot els treballadors de les sales. Una anormalitat condemnable que sols sorprendria si fóra res diferent a allò que fan des de fa dècades. Ara, però, que l’objecte de les seues amenaces i boicots són humoristes i presentadors coneguts, la societat valenciana en massa –i també l’espanyola– s’assabenta del modus operandi d’aquesta gent.

És respectable, i comprensible, la decisió dels programadors del Teatre Olympia, que van cancel·lar l’actuació de Dani Mateo després de la polèmica del gag en què es mocava amb la bandera espanyola. També la decisió dels de La Rambleta, que van preferir suspendre –tot i que finalment sí es representaran– les funcions de Mongolia sobre el hielo a causa de les amenaces de l’extrema dreta.

Per contra, no és comprensible que els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat diguen que no poder garantir la seguretat dels protagonistes i dels espectadors d’aquest tipus d’espectacles. De veritat la Policia no pot frenar un grup que, tot i el soroll que fa, no passa de la trentena de persones en cap de les seues accions? De veritat la societat valenciana ha de viure a la mercé dels intolerants? De veritat España 2000 pot tancar teatres perquè la Policia diu que no pot garantir que ni dins ni fora del seu recinte passe res?

No els podem concedir aquestes victòries. I, menys, sense jugar ni tan sols el partit. Per pura incompareixença. S’ha de garantir la seguretat de l’empresa que programa els espectacles, dels artistes i del públic. No podem permetre que España 2000 i que grups adjacents creguen que tenen el poder de programar l’agenda cultural de València. La bona notícia és que, finalment, en el cas de Mongolia sí que es representarà l’espectacle però en el cas de Dani Mateo els intolerants van guanyar la partida.

Com que amb Dani Mateo els va eixir bé la jugada, ara havien provat a seguir la mateixa estratègia. I, malauradament, els havia donat bon resultat. Almenys fins a aquest divendres a la vesprada, que, sobtadament, la Policia va canviar d’opinió i va decidir que sí que podia garantir la seguretat.

Ara que sembla que ja tothom sap com actua l’extrema dreta valenciana esperem que les autoritats actuen amb més diligència que en el passat. No es pot deixar que es manifesten junt amb els que porten anys agredint, com ha passat els dos darrers 9 d’Octubre, ni tan sols invocant el sacrosant dret de llibertat d’expressió i de manifestació perquè la suposada llibertat que es concedeix als ultres no serveix per a res més que per a coartar la de la resta. No convertim en normalitat que milers de persones que es manifesten des de fa dècades pels carrers el 9 d’Octubre ara ho hagen de fer escortats per un dispositiu policial de més d’un miler d’agents.

No els permetem que se senten impunes, que es consideren una part més de la societat democràtica valenciana. No els ho permetem. No els concedim cap victòria.

Comparteix

Icona de pantalla completa