Diari La Veu del País Valencià
Editorial: Victòria del Sí

La majoria d’escons del Parlament de Catalunya que ha triat el poble català (Resultats) amb 62 escons de Junts pel SÍ i 10 escons de les CUP, és una victòria dels 72 escons del SÍ, davant els 63 escons del NO, representat per Cs (25), PSC (16), CSQEP (11), i PP (11). L’unionisme representat per Cs i PP ha tret 36 escons. El federalisme, representat per PSC i CSQEP (amb diferents matisos perquè CSQEP defensa el dret a decidir via referèndum acordat per l’estat) ha tret 27 escons.

La victòria del Sí ha estat clara, ferma i incontestable. S’acaba la Catalunya autonòmica, nascuda sota la transició iniciada a la mort del Dictador Franco, i comença el camí per bastir la República Catalana. El moviment cívic i polític per la independència ha donat una lliçó de mobilització ciutadana única i de revolta democràtica, pacífica i participativa de les classes populars, en l’Europa del S. XXI, davant de l’Estat espanyol, el poder econòmic, la caverna mediàtica, els dirigents de la UE, les amenaces i la por, etc.

Hui no valen els arguments de la constitucionalitat ni la legalitat de l’Estat, per negar la legitimitat democràtica de la decisió expressada pel poble català en les urnes, a través d’unes eleccions formalment autonòmiques, però amb voluntat de plebiscit, atès la negativa de l’Estat i Govern espanyols de traspassar la competència constitucional de referèndums a la Generalitat de Catalunya. No ha quedat dins de la legalitat una altra opció que convocar unes eleccions autonòmiques, a les quals s’han presentat dues opcions, Junts pel Sí i CUP, amb la independència de Catalunya com a programa, amb majoria hui al Parlament de Catalunya. I d’aquesta forma la victòria de l’independentisme és clara amb escons.

La decisió d’aquestes eleccions tindrà conseqüències polítiques a l’Estat espanyol. ¿Serà possible en la resta dels pobles de l’Estat espanyol la revolta dels indignats per fer canvis estructurals? Demà comença el procés d’independència en el qual l’Estat espanyol hauria de negociar, o, si es nega, haurà de ser a través de la Unió europea i/o altres institucions internacionals. Veurem en els pròxims mesos com la resta d’Estats del món prendran decisions sobre el reconeixement o no de la futura República Catalana.

El dret a decidir l’ha exercit hui el poble català. Els valencians tindrem un exemple de com exercir el dret a decidir sobre la nostra pròpia sobirania, si algun dia socialment fóra majoritària la voluntat de bastir l’Estat valencià. Enhorabona germans catalans !!

Comparteix

Icona de pantalla completa