Diari La Veu del País Valencià
L’arma de l’infrafinançament
Una de les exigències fonamentals dels governants actuals del País Valencià és el greu problema de l’infrafinançament. Una rèmora que la sotmesa política del govern popular dels darrers 20 anys, i segurament també la dels anteriors governs, van permetre i que ara sembla que és la solució a tots els mals endèmics i imposats que patim. És ben cert que el nostre país pateix un dèficit brutal, ja que paguem com una autonomia rica tot i tindre un PIB per càpita més baix que 11 de les 17 autonomies de l’Estat, i això és clarament una injustícia que, malauradament, paguem tots els valencians.

Per entendre tot aquest ball de xifres és necessari saber que el dèficit fiscal es produeix quan una autonomia rep menys del que paga. És a dir, hem de pensar que els serveis públics es nodreixen dels impostos que tots els valencians paguem (IVA, IRPF, etc.) i després es reverteixen en inversions de l’Estat cap a al nostre país en qüestions com infraestructures educatives, de sanitat, beques…, i per tant cal cercar un equilibri entre el que es paga i el que es rep per a ser justos. El problema rau si una comunitat autònoma amb una renda per càpita tan baixa com el nostre País Valencià arriba a tindre dèficit fiscal, perquè d’acord a la seua renda per càpita hauria de rebre més finançament del que actualment rep. Comptat i debatut, aquesta denigrant situació mostra clarament que la nostra és una autonomia que ha sigut governada amb una evident voluntat de rebentar allò públic i afavorir descaradament el sector privat. Altrament, no s’entén com han permès aquest dèficit fiscal que s’ha traduït en una insuportable mancança i deteriorament imparable de les infraestructures públiques al servei de la ciutadania.

Per tant, pensem fermament que el Consell i les Corts del Govern del nostre País Valencià, junt a la societat i tots els sectors econòmics, han de continuar la seua croada per a aconseguir un finançament just i d’acord amb la nostra aportació. Hem de pensar que plana sobre els nostres caps la multa de la UE per la manipulació del nostre deute, un càstig producte de la mala gestió d’uns incompetents polítics, addictes a la megalomania i allunyats de la realitat social del seu país: l’anterior govern del PP. És moment de reclamar i exigir totes les responsabilitats al PP i als seus excàrrecs públics: les judicials per les possibles irregularitats relacionades amb diners públics fins a maig de 2015; i les polítiques per no haver reclamat de forma clara i contundent a l’Estat un finançament autonòmic just per al PV. És urgent aconseguir un finançament que s’ajuste a la realitat econòmica i social del nostre país, i que, amb caràcter retroactiu, el nostre poble puga recuperar les mancances que ha patit per culpa d’aquest infrafinançament.

Sense un finançament just per part de l’Estat, la nostra gent, els serveis públics bàsics i el nostre País tenen un futur molt incert.

Comparteix

Icona de pantalla completa