Diari La Veu del País Valencià
Economia investiga si empreses de Francis Puig i dels Adell Bover van pactar preus per a un contracte d’À Punt

VALÈNCIA. La Subsecretaria de la Conselleria d’Economia ha incoat un expedient sancionador contra quatre mercantils per “suposades conductes prohibides per la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència” (LDC). Així es pot llegir en el comunicat de la Generalitat respecte a l’expedient SAN 1/2019 sobre la contractació de mitjans audiovisuals, amb data del passat 16 d’octubre. En concret, es tracta de les empreses Kriol Produccions SL, Canal Maestrat SL, Visualiza SL i Comunicacions dels Ports SA. Les dues primeres pertanyen a la família Adell Bover, mentre que la quarta està administrada per Francis Puig, el germà del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Va ser la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC) qui va remetre la documentació que ha donat peu a l’inici d’aquestes actuacions, després de detectar al març que quatre empreses de les comarques del nord haurien pactat preus per a guanyar un contracte d’À Punt per a l’adjudicació d’un dels lots del servei de recursos audiovisuals als Ports, l’Alt Maestrat i el Baix Maestrat. Així, les propostes econòmiques de les mercantils eren idèntiques i amb preus a la baixa, segons va detectar en el seu moment la taula de negociació.

A partir de l’anàlisi d’aquesta documentació, Economia observa “indicis racionals de l’existència de possibles conductes restrictives de la competència, prohibides per l’article 1.1 de la LDC”. Des que s’obri l’expedient, hi ha un termini màxim de 18 mesos per a la seua instrucció i resolució, durant el qual es poden rebre testimonis i al·legacions.

Amb tot, el document indica que la incoació de l’expedient “en cap cas prejutja la resolució final”; que la nota “es limita a exposar els aspectes fonamentals de l’expedient”, i que “no comporta cap presa de posició per part de l’autoritat valenciana de la competència sobre els fets denunciats ni sobre la responsabilitat, ni tan sols provisional, dels denunciats”.

Un càrtel de l’audiovisual?

El comunicat també afegeix que la investigació dels càrtels [entesos com la “unió o agrupació d’empreses del mateix sector, independents jurídicament, que s’uneixen per a limitar o disminuir la competència entre elles i regular la producció, la venda i els preus d’un producte”] constitueix “una de les prioritats d’actuació de les autoritats espanyoles de defensa de la competència, a causa de l’especial gravetat de les seues competències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats”.

Ara bé, queda la via de “la clemència”, que permet que les empreses que formen part d’un càrtel no hagen de pagar la multa en cas que aporten “elements de prova que possibiliten a les autoritats competents la seua detecció”. A més, a les empreses que s’acullen a eixe programa tampoc se’ls aplica la prohibició de contractar amb les administracions públiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa