Diari La Veu del País Valencià
Economia celebra que la patronal accepte la gestió mixta de Fira València i resta importància al nom del president

VALÈNCIA. La renúncia de José Vicente González a presentar-se a la releecció per a presidir Fira València i el rebuig de Vicente Lafuenta a postular-se per al càrrec ha afegit un nou capítol al serial de Fira València, immersa en un procés de reconversió que es dilata en el temps. Després de conéixer que els dos principals candidats a la presidència de l’entitat han declinat l’oferta, des de la Conselleria d’Economia asseguren que “hi ha temps” per a trobar un nou candidat que genere consens i advoquen a pensar en “la Fira València del Segle XXI”.

Així es va pronunciar el subsecretari d’Economia Sostenible, Natxo Costa, aquest dijous en declaracions a Diari La Veu després que els empresaris valencians demanaren definir el model de gestió de Fira València abans d’escollir el nom del president. En un comunicat conjunt després d’una reunió en la qual van participar un grup d’empresaris junt amb del president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, i el president de Cambra València, José Vicente Morata, l’empresariat va considerar que “abordar la renovació dels òrgans de govern i la presidència de Fira València ha de ser necessàriament posterior a la definició del model firal perquè aquest determinarà un perfil o un altre” per a la presidència.

A més, els empresaris van assenyalar que al seu entendre “el millor model no implica la privatització completa del negoci firal, ja que això aniria en contra dels interessos sectorials de l’economia valenciana”. Així, advoquen per “una fórmula de col·laboració publicoprivada”. Al respecte, Costa ha celebrat que “per primera vegada els empresaris reconeguen en públic” que una gestió publicoprivada “és la millor opció” per a l’entitat firal.

Així, Costa celebra que l’empresariat haja entés que “la Fira no està perquè ella mateixa guanye diners”, sinó per a generar un impacte econòmic del qual es beneficien els empresaris i la societat, i afirma que hi ha “completa sintonia” entre els empresaris i la Conselleria. En aquest sentit, Costa advoca per pensar en “la Fira València del segle XXI”, que siga una eina per a atraure negoci “com fan totes les fires espanyoles i europees”.

“Un candidat de consens”

Pel que fa a la persona que hauria d’ocupar la presidència del Comité Executiu, la Conselleria, igual que l’empresariat, advoca perquè siga una persona que s’adapte al model de fira que es crearà una vegada el Consell assumisca el deute de l’entitat firal i es puga definir el nou model de gestió de l’ens.

La Conselleria, segons explica Costa, no tanca la porta al fet que la presidència del comité executiu de Fira València quede “vacant” durant un temps fins que es desbloquege la situació de l’ens. En aquesta línia, el subsecretari autonòmic assenyala que els estatuts de Fira València estan ben definits i que les funcions del president del comité podrien delegar-se en altres càrrecs.

No obstant això, Costa assenyala que l’important és que la decisió que es prenga en aquesta qüestió siga per consens. Així, el departament encapçalat per Rafa Climent ja té pensants altres candidats “amb un perfil diferent del de Lafuente”, ja que sempre havia estat sobre la taula el rebuig del president de Femeval.

Tot i això, des de la Conselleria insisteixen que el control de Fira València ha de ser majoritàriament valencià. “No volem un Peter Lim per a la Fira”, assenyala Costa, en referència a la situació del València CF. Així, considera que podria entrar participació estrangera sempre que no tinga la majoria.

Comparteix

Icona de pantalla completa