Ecologistes en Acció alerta de greus conseqüències socials i econòmiques a causa de la reducció d'abelles

L'organització demana al govern espanyol mesures per a conservar els insectes pol·linitzadors
20 maig 2019 14:36h
S'estima que en els últims 27 anys les poblacions d'insectes voladors s'han reduït un 76%, i almenys un terç està en perill d'extinció. / PEXELS

BARCELONA. Aquest dilluns és el Dia Mundial de les Abelles i dimecres, el de la Biodiversitat. Coincidint amb aquestes dates, Ecologistes en Acció ha alertat de greus conseqüències ambientals, socials i econòmiques a causa de la reducció dels insectes pol·linitzadors. 

L'organització demana al govern espanyol mesures urgents per a conservar la població d'abelles, que està en una situació d'important regressió. La reducció de la pol·linització posa en risc la biodiversitat però també és essencial en els ecosistemes terrestres. Per exemple, és vital per a la producció d'aliments; el 70% dels cultius a Espanya per a consum humà depenen dels insectes que desenvolupen la pol·linització.

Els insectes també ofereixen productes com la mel, la cera o medicaments, i contribueixen directament a la producció de fibres, com ara el cotó i el lli, i de materials de construcció, com ara la fusta.

S'estima que en els últims 27 anys les poblacions d'insectes voladors s'han reduït un 76%, i almenys un terç està en perill d'extinció. Aquesta pèrdua d'insectes pol·linitzadors posa en perill el bon funcionament dels ecosistemes i la producció dels aliments.

Les principals amenaces per als insectes tenen a veure amb activitats humanes, com ara la fragmentació d'hàbitats; el canvi en l'ús de la terra; els productes químics agrícoles i industrials; els paràsits i les malalties; les espècies exòtiques invasores; les col·lisions en carreteres; el canvi climàtic, i diverses pràctiques agrícoles.

Entre altres mesures, Ecologistes en Acció reclama que es recuperen hàbitats favorables per als pol·linitzadors mitjançant bones pràctiques agrícoles; que es reduïsca en un 50% l'ús de plaguicides, i que es controle la introducció de noves espècies exòtiques invasores.

next