Diari La Veu del País Valencià
Echávarri i els seus assessors recorren per falta de proves contra la seua condemna pel cas Comerç

ALACANT (EP). L’exalcalde socialista d’Alacant, Gabriel Echávarri, ha recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià contra la sentència pel Cas Comerç, que el va condemnar a huit anys i mig d’inhabilitació per prevaricació administrativa. Al judici del seu advocat defensor, José Antonio Díaz, no existeixen proves que l’exprimer edil participara en alguna de les contractacions o que “triara” alguna de les empreses.

Així mateix, fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que l’assessor de Comerç d’Echávarri, Pedro De Gea –condemnat a huit anys i mig d’inhabilitació per prevaricació administrativa i concurrència de continuïtat delictiva–, i el seu cap de Gabinet, Lalo Díez –condemnat així mateix a set anys–, també han recorregut contra la sentència.

L’Audiència va condemnar a l’octubre Echávarri i els seus assessors per un delicte de prevaricació administrativa per fraccionar 189.000 euros en 25 factures en campanyes de promoció comercial el Nadal del 2016, “de manera que es va produir el fraccionament, deliberat i reiterat pels acusats, dels objectes de les prestacions a fi d’eludir la normativa vigent en matèria de contractació administrativa”, que obliga a respectar els principis de “publicitat i concurrència en nou d’ells”.

Enfront d’això, la defensa de Gabriel Echávarri sosté en el recurs d’apel·lació davant el TSJ que, durant el judici, “no hi ha ni un sol testimoniatge” que haja manifestat que l’exalcalde “va estar present o va prendre part en una sola de les contractacions assenyalades”.

Per al lletrat de la defensa, no s’entén d'”on trau la Sala la conclusió que és Echávarri qui va triar i va contactar amb les empreses”, que és, segons l’advocat, “la raó per la qual el condemnen”.

José Díaz sosté que la sentència diu el contrari, “per la qual cosa hi ha una evident falta de proves del presumpte delicte”. “És sobre això sobre el que versa el judici i és sobre això el que ha de provar l’acusació”, ha afegit.

Quant a l’argument que De Gea i Díez van actuar en nom i amb el coneixement previ i el consentiment ple d’Echávarri, el lletrat manté que es tracta d'”una cosa intranscendent”, ja que el judici “va dels 25 contractes i no de la Regidoria”. “És necessari vincular Echávarri amb cadascuna de les 25 contractacions i això no ha succeït”, conclou.

Condemnat per un cèntim

De la mateixa manera, fonts judicials han explicat que Lalo Díez centra el seu recurs en el fet que sigut condemnat per superar en tan sols un cèntim el límit previst per als contractes menors.

Així mateix, i en el cas de tots dos assessors, les mateixes fonts indiquen que, malgrat que la llei exigeix que no ha d’haver-hi “cap dubte perquè la condemna siga efectiva”, la “suposada unitat funcional” ha sigut qüestionada tant per l’Assessoria Jurídica Municipal com per les empreses que afirmen que “no va poder haver-hi fraccionament, perquè es tracta de treballs diferents”.

Comparteix

Icona de pantalla completa