Diari La Veu del País Valencià
Donald Tusk reunirà els estats el 28 de maig perquè inicien el procés per a designar els líders europeus

BRUSSEL·LES. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, reunirà els caps d’estat i de govern el 28 de maig per a iniciar el procés per a designar els pròxims líders de les institucions de la Unió Europea. La trobada, que Tusk ha anunciat en roda de premsa des de Sibiu, Romania, es farà 48 hores després de conéixer els resultats de les eleccions europees del 26M. L’objectiu, ha explicat, és fer un primer pas per a nomenar el nou lideratge al capdavant de les institucions comunitàries en un procés que ha de ser “àgil, eficaç i en línia amb els tractats”, que estipulen que hi ha d’haver un equilibri geogràfic i demogràfic en els càrrecs.

Per “descomptat”, ha avançat el polonés, “el millor” seria assolir un consens al voltant de les nominacions perquè el Consell puga nomenar el nou lideratge al juny. Amb tot, Tusk no ha descartat sotmetre les decisions a votació –per majoria qualificada– si resulta difícil que hi haja unanimitat entre els caps d’estat i de govern al voltant d’un possible candidat per a presidir la Comissió Europea. El president del Consell Europeu també ha fet referència a la importància d’unes nominacions que es basen en l’equilibri de gènere.

Els principals partits que es presenten a les eleccions europees ja han designat els seus candidats a presidir la Comissió Europea, els anomenats Spitzenkandidaten. Amb tot, els líders dels estats poden proposar un nom que no estiga entre aquests, ja que tenen l’última paraula sobre qui ha de ser el successor de Jean-Claude Juncker.

Al juliol, una vegada constituït el Parlament Europeu, els nous 751 eurodiputats es pronunciaran en sessió plenària sobre la candidatura a la presidència de la Comissió i, si hi ha una majoria suficient al voltant d’una candidatura, aquesta serà l’escollida per a presidir l’executiu comunitari. La nova Comissió Europea, però, no prendrà possessió fins a la tardor, quan agafarà el relleu de la comissió Juncker.

Una Europa unida

Els caps d’estat i de govern dels 27 s’han compromés aquest dijous a defensar “una sola Europa” d’est a oest i de nord a sud, així com a mantindre’s units “passe el que passe”. Aquest és el missatge principal que es desprén de l’anomenada ‘Declaració de Sibiu’ que els líders han adoptat aquest dijous durant una cimera informal a Romania coincidint amb el Dia d’Europa i quan només queden uns dies per a les eleccions europees del 26M. En la declaració, que consta de deu compromisos, els estats asseguren que la Unió Europea és un actor “clau” en l’escena internacional i el posen en valor en un món “cada cop més inestable i exigent”.

En el text, ple de bones intencions i carregat de simbolisme, els líders apel·len a la solidaritat mútua “en moments de necessitat”, a les “solucions conjuntes” i a seguir “protegint la democràcia i l’estat de dret”. “Els drets inalienables i les llibertats fonamentals de tots els europeus es van aconseguir després d’una àrdua lluita i mai han de donar-se per garantits”, recull un dels punts.

El darrer dels deu compromisos fa referència al fet que Europa “serà un líder mundial responsable” en el context comercial internacional.

Exclusió del Regne Unit

La trobada a Sibiu, Romania, dels caps d’estat i de govern de la Unió Europea no compta amb el Regne Unit, tot i que encara n’és membre. De fet, l’objectiu de la reunió informal és debatre els reptes i prioritats de la Unió Europea pels pròxims anys, tot i que també s’aborda la discussió sobre el repartiment de càrrecs posterior a les eleccions europees. Originalment, la cimera va ser proposada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en el seu discurs sobre l’estat de la Unió del 2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa