Diversos col·lectius exigeixen a la Unió Europea que prenga mesures per a garantir el dret a l'habitatge

La iniciativa ciutadana 'Habitatge per a tothom' ha de recollir un mínim d'un milió de firmes perquè siga examinada per la Comissió Europea
12 desembre 2019 12:35h
El portaveu de la PAH Barcelona ha lamentat que a Espanya només hi haja un 1% d'habitatge públic protegit, mentre que la mitjana europea se situa en el 15%. Imatge d'arxiu d'un acte contra els lloguers abusius a Barcelona. / EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES (ACN). Els col·lectius promotors de la iniciativa ciutadana europea 'Habitatge per a tothom' han exigit aquest dijous a la Unió Europea que prenga mesures per a garantir el dret a l'habitatge a Europa. En la presentació de la iniciativa al Parlament Europeu –a la qual han donat suport el grup socialista europeu, l'Esquerra Unitària i els Verds/ALE–, el portaveu de la PAH Barcelona Santi Mas de Xaxàs ha reclamat a la Unió Europea que pose l'accés a l'habitatge en "l'agenda" i ha avisat que si no ho fa, no estarà "responent a les necessitats de la ciutadania". "És un dels problemes més importants de la ciutadania. No hi ha distinció entre nord i sud. Tots estem patint una pressió sobre els lloguers i les hipoteques que fa que dediquem més diners a l'habitatge", ha defensat.

Mas de Xaxàs ha lamentat que a Espanya només hi haja un 1% d'habitatge públic protegit, mentre que la mitjana europea se situa en el 15%. "El que no pot fer la Unió Europea és mirar cap a un altre cantó", ha assenyalat. "Recollirem més d'un milió de signatures per a forçar-los a debatre sobre això. Si fos per ells mateixos, no passaria. Venim a recordar-los que tenen una obligació i que si no estan disposats a fer-ho, els hi obligarem", ha apuntat.

La iniciativa ciutadana europea 'Habitatge per a tothom'

Aquesta iniciativa demana a la Unió Europea que millore les condicions legals i financeres per a garantir el dret a l'habitatge a Europa. Reclama, concretament, cinc mesures: facilitar l'accés a habitatges públics, socials i assequibles; no aplicar els criteris de Maastricht a la inversió pública en habitatges socials i assequibles; millorar l'accés a finançament europeu per als promotors d'habitatge públic; aplicar normes socials als lloguers de curta duració, i, finalment, compilar estadístiques sobre les necessitats d'habitatge a Europa.

Quan obtenen un milió de firmes, les iniciatives ciutadanes europees són examinades per la Comissió Europea. En els tres mesos següents a la recepció de la iniciativa, els organitzadors es reuneixen amb representants de l'executiu europeu i poden presentar la iniciativa a l'Eurocambra. Després, la Comissió ha d'aprovar un document que especifique, en cas que n'hi haja, les mesures que proposa per a donar resposta a la iniciativa ciutadana. Si no en pren cap, ha d'explicar el perquè.

next