El dissenyador de l'estand de Fitur pel qual s'investiga Camps declara aquest dilluns a l'Audiència Nacional

L'expresident de la Generalitat està imputat per les adjudicacions a la trama Gürtel
3 març 2019 17:36h
L'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, acompanyat pel seu advocat, va acudir a declarar al febrer a l'Audiència Nacional en relació amb contractes del Consell amb les empreses de Gürtel. / EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

MADRID. El dissenyador a qui Orange Market va encomanar l'estand valencià per a l'edició de Fitur del 2009, Juan Sanz, declararà aquest dilluns com a testimoni davant el jutge de l'Audiència José de la Mata. Ho farà en el marc de la peça número 5 del cas Gürtel, reoberta recentment, que investiga l'expresident Francisco Camps per aquesta adjudicació.

Sanz va ser convocat a declarar el passat 28 de gener amb altres testimonis com ara l'exsecretari general del PPCV Ricardo Costa, però no va comparéixer, per la qual cosa ha sigut citat de nou. 

La seua relació amb Orange Market i, per tant, amb Álvaro Pérez 'el Bigotes' no es limita a l'estand de Fitur, sinó que des de l'any 2005 se li van encarregar diversos projectes que l'empresa de Gürtel rebia del PP valencià, com l'organització d'un congrés, o de la mateixa Generalitat.

De fet, el nom de la seua empresa, Juan Sanz S.L., va aparéixer ja en un informe de la UDEF aportat a la investigació de la trama Gürtel a València com a proveïdora de l'estand de Fitur del 2009 i sospitosa d'haver elaborat almenys una factura amb conceptes "ficticis" per a Orange Market. 

Sanz serà així l'últim de la primera tanda de declaracions de testimonis citats pel jutge en relació a aquest contracte i pel qual va comparéixer com a investigat el mateix Camps el passat 1 de febrer, quan es va desvincular de l'adjudicació de l'estand de Fitur i va dir que ni coneixia Orange Market, ni els detalls d'eixe tipus de contractes, ni tampoc tenia relació amb 'el Bigotes'.

Per contra, tant 'el Bigotes' com Costa han assenyalat Camps com a responsable d'ordenar tots els contractes de la Generalitat. La justícia també ha preguntat, com a investigat, al líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, qui es va desmarcar d'aquest assumpte perquè, segons va dir, ell no treballava a València. En la mateixa línia va ser el testimoniatge del seu número 2, Pablo Crespo, qui va assenyalar que no va tindre res a veure amb l'adjudicació a Orange Market de l'estand de Fitur i que, de fet, el 2009 a penes coneixia a Camps.

Una altra de les investigades és l'exdirectora general de Promoció Institucional de la Comunitat Valenciana Dora Ibars, que el passat 29 de gener va assegurar al jutge que els tècnics de la Generalitat s'encarregaven de redactar els contractes públics i que ella es limitava a signar-los, per la qual cosa no coneixia els detalls d'aquests.

De la Mata ha escoltat a més en declaració com a testimonis, entre altres, l'excap de premsa de Camps, Nuria Romeral, i l'exresponsable de vendes de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Alicia Verdú, que van dir no saber res d'aquest assumpte ni haver tingut cap responsabilitat en les adjudicacions.

next