De discutir sobre lleis a dialogar de tu a tu: la Generalitat aconsegueix un espai de diàleg estable amb l'Estat

La primera comissió bilateral de la història acaba amb el compromís del govern espanyol de finançar la construcció de mil vivendes socials i de constituir una mesa sectorial per a abordar la crisi citrícola
22 febrer 2019 06:00h
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, van presidir la primera comissió bilateral de la història entre el Consell i l'Estat. / EFE

VALÈNCIA. El Palau de la Generalitat va acollir aquest dijous una reunió històrica. Potser no pel contingut però sí pel simbolisme. La Generalitat i l'Estat van constituir la comissió bilateral que permetrà, si en el futur hi ha voluntat per part d'ambdues administracions, tindre un espai de diàleg estable entre tots dos governs.

La primera reunió bilateral de la història va fer palesa la bona entesa entre tots dos governs i el nou clima de diàleg entre el Palau de la Generalitat i La Moncloa. La realitat, però, és que la reunió va estar condicionada per dos fets polítics importants. D'una banda, el rebuig del Congrés al projecte de Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) del 2019 i, d'altra, la convocatòria anticipada d'eleccions generals. D'aquesta manera, la reunió no va ser la que la Generalitat hauria plantejat amb un legislatura més llarga i amb uns pressuposts no prorrogats, sinó que va ser la que "es va poder fer", assenyalava a aquest diari una persona present en la reunió.

I és que els acords que es van assumir per part del govern espanyol de Pedro Sánchez depenen en part del que passe després dels comicis del 28 d'abril. De tots els punts acordats, la voluntat d'abordar la crisi citrícola i la promoció de 1.036 habitatges públics són els compromisos que passe el que passe en les eleccions no cauran en l'oblit. En el cas de la crisi de la taronja, perquè ja hi ha una reunió programada per al 7 de març, i, en el cas de la vivenda pública, perquè la construcció del miler de vivendres forma part d'un pla plurianual que es pot executar tot i que no hi haja un nou pressupost per al 2019.

Canvi de relació

La importància de la constitució de la Comissió Bilateral de Cooperació –que és el nom tècnic que rep– és la càrrega política i simbòlica. Sense dubtes és un pas endavant en l'autogovern, ja que estableix un nou marc de relació entre la Generalitat i l'Estat. 

Fins ara, les comissions bilaterals entre tots dos governs no havien tingut com a objecte la coordinació de polítiques sinó que se celebraven a instàncies de l'executiu espanyol per a resoldre discrepàncies sobre lleis valencianes. En els darrers anys han sigut moltes les bilaterals que s'han celebrat en aquest sentit, sempre amb el PP de Mariano Rajoy a La Moncloa. És el cas de la comissió bilateral que no va aconseguir resoldre les discrepàncies sobre la Llei de la Funció Social de l'Habitatge, o de la bilateral per a discutir sobre alguns aspectes de la llei de l'horta, o la dels horaris comercials.

Així doncs, s'ha passat de recórrer a aquests espais per a discutir sobre lleis a constituir una comissió bilateral estable per a poder tractar amb regularitat qüestions d'interés per a la Generalitat. La intenció del Consell és que, després de la primera sessió constitutiva –que va ser també molt protocol·lària–, en futures reunions es puguen abordar qüestions fonamentals de l'agenda política valenciana. A saber, finançament autonòmic i inversions justes d'acord amb el pes poblacional.

Inversions garantides i d'altres en l'aire

A l'espera que es produïsquen noves reunions en el futur, la primera bilateral Generalitat-Estat va acabar amb alguns acords i algunes bones intencions. Segons va explicar el president de la Generalitat, Ximo Puig, entre els compromisos de l'Estat més importants hi ha la promoció del parc públic de vivenda. En la reunió es va concretar la construcció de 1.036 vivendes a València i a l'àrea metropolitana. La ministra també va garantir que la inversió de 40 milions d'euros per a habitatge prevists als Pressuposts Generals de l'Estat, encara que hagen sigut rebutjats.

 

La ministra també va felicitar el Consell per la bona gestió en matèria d'ocupació i pel foment de polítiques actives en aquesta matèria. Al respecte, i gràcies al bon nivell d'execució dels fons de Garantia Juvenil que va realitzar la Generalitat, Batet va garantir que els valencians rebran 50 milions més per a aquest programa que no es veuran afectats pel rebuig als Pressuposts Generals. Aquests fons extra vindran de partides no executades per altres autonomies, ja que el País Valencià va ser l'única que va demanar dues vegades una ampliació dels fons per a aquest programa. 

Mentre que aquestes inversions estan garantides, Batet va explicar que no passa el mateix amb els diners destinats a Turisme. El govern espanyol s'havia compromés a invertir 5 milions d'euros en una partida per a recuperar i impulsar destinacions turístiques madures, però amb la caiguda dels pressuposts aquests diners no estan assegurats. No obstant això, Batet va assegurar que hi ha voluntat de poder-los garantir mitjançant una modificació pressupostària. 

L'acord que més s'ha concretat va ser el de buscar solucions a la crisi citrícola. En aquest sentit, es convocarà una reunió sectorial per al proper 7 de març en la qual es plantejaran "mesures de xoc" per a abordar els problemes estructurals i conjunturals dels cítrics. En definitiva, aquest dijous es va arribar a acords marc que s'hauran de concretar i parlar en altres fòrums, com és el cas, per exemple, del desenvolupament de Parc Sagunt II.

Bilateral "assegurada" amb un "govern socialista"

Després de la reunió, el president de la Generalitat va celebrar que la trobada constata que "s'han canviat les normes del joc" i ara s'han obert amb el govern espanyol "espais de col·laboració". "Parlar dels valencians ja no és parlar de conflicte, sinó d'aprovar mesures amb acords", va ressaltar Ximo Puig.

Per la seua banda, Batet, que va donar l'enhorabona al Consell i als ciutadans per l'aprovació de la reforma de l'Estatut, va assenyalar que la celebració de comissions bilaterals depén de la voluntat dels governs. "Estic en condicions de garantir que si el proper govern és socialista, la bilateral continuarà", va assegurar.

next