La direcció d'Iniciativa dilata la votació per a oficialitzar el primer corrent crític dins del partit

'Més Iniciativa, + Compromís' es va constituir el 19 de novembre de l'any passat amb l'objectiu de "millorar el funcionament intern" de la formació d'Oltra i de tota la coalició valencianista
1 octubre 2019 13:42h
La Mesa Nacional d'Iniciativa, el màxim òrgan de decisió entre congressos, va celebrar aquest dissabte al matí a València una reunió d'inici del curs polític, especialment marcada per la cita del 10N. També estava prevista, però, la votació sobre el nou corrent. / INICIATIVA

VALÈNCIA. El primer corrent dins d'Iniciativa –un dels partits fundadors de Compromís– denuncia que, "tot i complir rigorosament els estatuts", la Mesa Nacional va retirar el punt de l'ordre del dia relatiu a la formalització d'aquest sector crític denominat 'Més Iniciativa, +Compromís'. En aquest sentit, lamenten que aquest fet "no s'havia produït mai" i que "no té suport exprés en els estatuts".

Segons explica el corrent en un comunicat, els portaveus d'Iniciativa van argumentar per a ometre aquest punt de l'orde del dia i evitar la votació que mancaven "d'espai i temps". Amb tot, des de 'Més Iniciativa, +Compromís' asseguren que l'executiva "sí que va aprovar, sense vots en contra, el dret del corrent a ser reconegut".

Què necessita 'Més Iniciativa, +Compromís' per a ser oficial?

La Mesa Nacional d'Iniciativa, el màxim òrgan de decisió entre congressos, va celebrar aquest dissabte al matí a València una reunió d'inici del curs polític, especialment marcada per la cita del 10N. També estava prevista, però, la votació sobre el nou corrent.

Segons consta en els estatuts de la formació, la militància d'Iniciativa té dret a "crear o participar en corrents d'opinió, que podran ser puntuals per un debat concret o estables i permanents". En cas que siguen estables i permanents, com és la voluntat de 'Més Iniciativa, +Compromís', cal comunicar-ho a la Mesa Nacional, "presentant nom, portaveus i normes de funcionament". Per a donar llum verda a la creació és necessari el vot favorable del 30% de les persones que han assistit a la Mesa Nacional.

"Que el debat intern siga entés com una oportunitat de creixement"

Amb tot, els portaveus del corrent, Reyes Matamales i Carles Esteve, van acceptar ajornar la formalització del corrent fins a la pròxima convocatòria perquè comprenien que la presentació podia entendre's "com un signe de feblesa del projecte en un moment preelectoral". I afegeixen: "Entenem que fora del partit, qualsevol discrepància es pot interpretar així, tot i que hem de fer el possible perquè el debat intern siga entés com una oportunitat de creixement". 

En el comunicat, 'Més Iniciativa, +Compromís' afirma que Iniciativa és "un partit que ha sabut arribar fins a les més altes responsabilitats de govern i que veu el mestissatge, la negociació, el consens i la pluralitat com un valor en la pràctica de l'acció política". Per això consideren que la formació "ha d'obrir la porta a les sensibilitats que aporten noves idees al debat intern per a enriquir un projecte viu, i a les aspiracions de la gent que representa Iniciativa i Compromís".

Unir les esquerres "al marge del bipartidisme"

L'aposta política del corrent 'Més Iniciativa, +Compromís' és "continuar construint un procés ample de totes les esquerres al marge del bipartidisme, i prioritàriament amb candidatures plurals a tot el territori". En aquest sentit, fan referència al Senat, on Compromís s'ha integrat en el Grup d'Esquerra Confederal junt amb altres forces progressistes.

Malgrat els darrers entrebancs, els portaveus del corrent asseguren que la seua agrupació continuarà "amb el treball d'integració de persones afiliades amb ganes de millorar el funcionament intern d'Iniciativa i de Compromís". "Molt especialment, després del degoteig de baixes de membres del partit de les últimes setmanes, així com de Gent de Compromís", afegeixen. 

"No podem perdre ningú quan ens estem jugant tant. Si hem d'afinar el nostre funcionament perquè la il·lusió del projecte es mantinga, ens haurem d'arromangar com més prompte millor", continua el comunicat. Per això, des de 'Més Iniciativa, +Compromís' afirmen que ja estan "en marxa per a millorar el projecte i seguir impulsant projecte útil de Compromís". A més, remarquen que, tot i la manca de reconeixement oficial, el corrent pot funcionar perfectament com ho està fent des de la seua constitució el 19 de novembre del 2018.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next