Diputats britànics demanen suspendre el dret de vot d'Espanya a la Unió Europea per l'actuació a Catalunya

Els polítics gal·lesos i escocesos volen que la cambra dels comuns expresse la seua "profunda preocupació" per la sentència del judici de l'1-O
16 octubre 2019 17:49h
Els impulsors de la moció consideren que existeix un clar risc que Espanya haja comés una persistent i seriosa vulneració dels valors fundacionals de la Unió Europea. / ACN

BRUSSEL·LES (ACN). Diputats gal·lesos i escocesos han presentat una moció per a demanar al govern britànic que "pressione" les institucions europees per a aplicar l'article set del Tractat de la Unió Europea contra Espanya per les seues "accions en relació amb la crisi catalana". Onze diputats han signat la moció, quatre del partit nacionalista gal·lés Plaid Cymru i set del Partit Nacional Escocés (SNP). "Existeix un clar risc que Espanya haja comés una persistent i seriosa vulneració dels valors fundacionals de la Unió Europea, com ara el respecte a la llibertat, la democràcia, la justícia i els drets humans".

L'article set del Tractat de la Unió Europea té l'objectiu de "garantir que tots els estats membres respecten els valors comuns de la Unió, inclòs l'estat de dret", segons apunta el mateix Tractat, i "només es pot activar en cas que hi haja un clar risc de violació greu" o "una violació greu i persistent per part d'un estat membre dels valors de la Unió Europea".

La seua aplicació implica suspendre d'alguns drets l'estat membre en qüestió, inclòs el dret a vot al Consell Europeu. De moment, però, mai no s'ha arribat a aplicar contra cap estat membre.

Una altra moció demana anul·lar la sentència del Suprem

La moció que proposa l'aplicació de l'article set del Tractat de la Unió Europea contra Espanya, però, no ha estat l'única que s'ha presentat al parlament britànic. Diputats gal·lesos i escocesos també volen que la cambra dels comuns expresse la seua "profunda preocupació" per la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials independentistes, així com que es declare l'"anul·lació" de la sentència.

En el text, els parlamentaris que signen la moció reclamen al govern espanyol que inicie un "procés respectuós de diàleg" amb el govern català i proposen que la cambra dels comuns rebutge la sentència contra els líders independentistes com a "manera per a resoldre les diferències polítiques". També plantegen denunciar les "accions policials hostils i violentes contra protestes massives i pacífiques".

En els dos casos es tracta de mocions que es presenten sense que se n'haja fixat cap data a la cambra i que generalment no són debatudes.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next