Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València avançarà les ajudes per a l’exhumació dels represaliats del franquisme

VALÈNCIA. La Diputació de València continuarà apostant per la memòria històrica, després d’haver tancat la passada legislatura amb una inversió de prop de 2 milions d’euros que ha permés exhumar les restes de 750 represaliats del franquisme. En l’actualitat, hi ha més d’un miler de cadàvers identificats a la demarcació, especialment al cementeri de Paterna, la qual cosa suposa aproximadament la meitat de les 2.300 persones que jauen en fosses comunes en aquest cementeri, segons l’estimació de l’historiador Vicent Gabarda.

La inversió de la Diputació en memòria històrica ha permés subvencionar aquests treballs d’exhumació i identificació, que tenen com a promotors els familiars de les víctimes, que estan organitzats en associacions per cadascuna de les fosses i que al seu torn s’engloben en una gran plataforma amb seu a Paterna. La intenció del nou diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, és “avançar les ajudes perquè les famílies no hagen de posar els diners de la seua butxaca”.

És una de les línies de gestió que el diputat de Memòria Històrica ha avançat a les 18 associacions –també estaven presents el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica a València, Matías Alonso, i els responsables de l’àrea provincial de Memòria Històrica Paco Sanchis i Belén de Miguel– amb les quals s’ha reunit en la seu de la corporació provincial, en una presa de contacte amb els familiars, que han afirmat que “no poden esperar molt”.

La presidenta de la Plataforma de Famílies de Fosses Comunes de Paterna, Amparo Belmonte, ha agraït la implicació de la Diputació com a “única institució que ha subvencionat els processos d’exhumació”, al mateix temps que ha centrat el problema actual –més enllà de les 15 associacions que encara esperen poder començar els treballs per a recuperar les restes dels seus familiars– en la posterior inhumació de les restes que no siguen reclamats per les famílies.

En aquest sentit, l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació té clar que, a més d’aquest avançament de la subvenció en el moment en què s’aprove, sol·licitarà als familiars i als consistoris impulsors d’aquests treballs que incloguen en les memòries la tercera fase dels projectes, que seria la inhumació de les restes exhumades, en cas que no hi haja identificació o familiar que es faça càrrec d’aquestes restes. Actualment, el gruix dels 750 cadàvers exhumats està en fase d’identificació antropològica i d’ADN en laboratoris de Madrid i de València.

Noves línies inversió

El diputat de Memòria Històrica repassa també noves línies d’inversió, com ara la que preveu intervencions en arquitectura de la Guerra Civil; els convenis que tramita la corporació provincial amb els ajuntaments de Requena i Oliva, i l’estreta col·laboració amb el de Paterna, “insígnia d’aquest moviment”, segons Rivera. A més, l’objectiu del diputat és incrementar el pressupost i el full de ruta “treballar en comú”.

Comparteix

Icona de pantalla completa