Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de Castelló obrirà un concurs d’idees entre arquitectes per a rehabilitar Sant Joan de Penyagolosa

CASTELLÓ DE LA PLANA. La Diputació de Castelló obrirà un procés participatiu en forma de concurs d’idees per a aconseguir així la millor rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. El president de la corporació, Javier Moliner, ha anunciat aquesta nova iniciativa que articularà de la mà dels professionals de la demarcació amb la finalitat de tindre “els millors projectes per a les rehabilitacions dels diferents espais que componen el conjunt arquitectònic”.

Així, el president de la Diputació ha explicat que obriran “un procés participatiu entre tots els equips d’arquitectes de la província per a aportar idees sobre les millors formes per a rehabilitar el santuari de Sant Joan de Penyagolosa”.

Sobre aquest tema, ha indicat que serà un treball estratègic de la Diputació, perquè “ens ha costat molt poder intervindre en aquest espai tan emblemàtic per a tota la província i volem fer-ho de la millor forma possible i garantint tots els usos i que tota l’actuació arquitectònica de rehabilitació siga conforme a un lloc mític per als castellonencs i que volem que recupere tot la seua esplendor i que es convertisca en el gran centre d’acolliment de visitants i peregrins”.

Amb aquest procés participatiu, la Diputació activarà tot el treball que portarà a la rehabilitació d’aquest enclavament “implicant el talent dels professionals castellonencs en les millors solucions per a una rehabilitació tan delicada com aquesta.”

Autorització del bisbat

El Bisbat Sogorb-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la “major brevetat possible per a tirar endavant un projecte d’aquesta envergadura”.

“Aquesta restauració de l’espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l’eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de ‘Camins de Penyagolosa’ per a continuar posant en valor les peregrinacions que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

L’any 2014 naix aquest projecte amb el propòsit dotar els pobles de majors recursos culturals i turístics a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial que envolta deu municipis amb camins ancestrals fins al Santuari.

Des d’aleshores, entre altres accions de promoció de la candidatura, s’ha treballat en la redacció de l’expedient que la representarà davant la Unesco gràcies al treball de catalogació dut a terme per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris de l’UJI, a més de la col·laboració dels veïns dels municipis, que han aportat múltiples referències bibliogràfiques, fotogràfiques, documentació i detalls sobre els costums històrics de l’entorn de Sant Joan de Penyagolosa.

Hui dia, aquest informe tècnic es troba en mans de la Generalitat, que serà l’encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura, que al seu torn haurà de donar trasllat de la proposta al Consell de Patrimoni Mundial.

En les pròximes setmanes està prevista una reunió a Puertomingalvo (Terol), juntament amb els tècnics de patrimoni del Govern d’Aragó, per a ratificar l’impuls estatal a la candidatura de totes dues autonomies.

Comparteix

Icona de pantalla completa