Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de Castelló activa les primeres guarderies del programa #Repoblem

CASTELLÓ DE LA PLANA. La Diputació de Castelló activarà aquest mes d’abril les primeres guarderies del seu programa #Repoblem per a revertir la despoblació de les comarques de l’interior. Així ho recullen les bases de les denominades ‘Unitats de Conciliació Familiar’, que contemplen ja el manteniment del seu funcionament per part del govern provincial a partir del mateix dia 1 d’abril.

Les primeres guarderies es posaran en funcionament a Catí, Cortes d’Arenós, Olocau del Rei, Canet lo Roig, Suera, Montanejos, Ares del Maestrat, Ribesalbes, Montant i Vilafermosa amb l’objectiu que puguen consolidar-se com un recurs per a ajudar les famílies a conciliar la seua vida laboral i familiar, detalla la institució provincial en un comunicat.

La diputada provincial d’Acció Social, Elena Vicente Ruiz, ha explicat que el treball real contra la despoblació és escoltar les necessitats d’aquests pobles i posar a la seua disposició recursos que ajuden a solucionar-los, “alguna cosa que des del govern provincial fem cada dia”, segons ha dit. En eixe sentit, també ha assenyalat que la falta de recursos per a conciliar la vida laboral i familiar moltes vegades ha provocat que famílies hagen decidit abandonar el món rural per a habitar en el món urbà “on sí que existeixen aquests recursos”.

Per això, la diputada ha explicat que des de la Diputació volen posar ja en marxa les primeres guarderies d’una xarxa que pretén ampliar-se a tots els pobles “on hi haja un xiquet i una família que vulga apostar per continuar vivint al poble i necessite un recurs per a poder continuar compaginant aquesta vida familiar amb el seu treball”.

Amb la Xarxa Provincial de Guarderies en el medi rural, la institució provincial incorpora aquesta iniciativa a altres serveis contra la despoblació que ja ofereix a centenars de famílies com són les Escoles Matineres, les Unitats de Respir Familiar, el Transport Rural amb Finalitats Mèdiques o les ajudes directes a la natalitat.

Resposta als alcaldes

Aquesta iniciativa dona resposta a una de les inquietuds “més importants” transmeses per les alcaldies dels municipis més xicotets de la demarcació al president de la Diputació, “que veuen com moltes famílies decideixen anar-se del poble quan tenen fills per les dificultats que tenen per a poder conciliar la seua vida familiar i laboral”, segons ha apuntat la Diputació.

Des de la institució, aquesta iniciativa es considera com una de les mesures “fonamentals” a implementar per a afavorir que la població romanga en les zones rurals d’origen i que col·laborarà en bona mesura a frenar l’èxode de població de l’interior.

Per a fer possible aquesta Xarxa Provincial de Guarderies als pobles de menys de 1.500 habitants, la Diputació articula el servei amb una fórmula molt similar a les seues Unitats de Respir Familiar, un servei al qual destinarà 263.150 euros per al seu manteniment des d’abril a desembre d’enguany.

Així, la Diputació sufraga el cost íntegre de la contractació del personal, així com l’adequació de l’immoble, l’adquisició de béns inventariables i la de béns corrents amb una aportació per ajuntament de més de 25.000 euros.

Aquestes guarderies es constitueixen com un recurs públic de titularitat i gestió municipal destinat a l’atenció de població infantil d’edat inferior a tres anys. Entre els seus objectius fonamentals s’estableix la conciliació de la vida laboral, personal i familiar dels familiars que assumeixen la cura dels menors en edat extraescolar, així com constituir-se en alternativa pública a l’absència d’espais d’aquest tipus en pobles tan xicotets.

Comparteix

Icona de pantalla completa