Dimas Vázquez: "Si la gent està contenta i el sentir del poble és bo, em plantejaré crear un partit a Sueca" 

Alcalde de Sueca i líder del PSPV local amb expedient d'expulsió del partit
20 juny 2019 06:00h
Vázquez vol que l'oposició "participe de totes les decisions de l’equip de govern". / IMATGE D'ARXIU 

VALÈNCIA. Dimas Vázquez és el líder del PSPV a Sueca i, des del 16 de juny, també l'alcalde de la localitat; un càrrec al qual ha arribat gràcies als vots de Ciutadans i del PP després d'haver negat el suport a la candidata més votada en les passades eleccions –amb huit regidors enfront dels seus sis–, Raquel Tamarit, de Compromís. 

Amb aquesta decisió, Vázquez va actuar contra l'acord entre les directives del PSPV i Compromís per a donar-se suport mutu en tots els municipis en què fora possible replicar el pacte del Botànic. El ara alcalde, que havia sigut advertit en diverses ocasions, s'enfronta a un expedient d'expulsió del partit

Ha explicat als mitjans que, quan es va seure amb Compromís per a negociar, li van dir que si pogueren prescindir dels regidors del PSPV per a governar, com ja passà el 2015, ho farien.

Sí, van ser sincers i jo ho agraïsc. GISPM [independents que donen suport a Compromís], igual; també me van dir que, si s'haguera donat la coincidència, ells van governar a gust amb eixa complicitat del 2015 i que haurien seguit.

Però, més enllà d'aquests fets, quins desacords en l'àmbit programàtic va trobar amb Compromís com per a no donar-los el seu suport?

No es parlà de programes, es parlà de sumar onze regidors. A partir d'ahí, amb la sinceritat que manifestaren en les reunions internes, vam veure que tant GISPM com Compromís també estaven parlant amb les altres forces amb representació a l'Ajuntament. En veure que açò estava menejant-se per totes bandes, per a no perdre el tren, ens posàrem a parlar nosaltres també amb la resta de forces polítiques. Vam veure que podíem arribar a més enteniment amb elles per a fer un canvi i fer les coses d'una altra manera al poble, i així es va fer. 

Quines crítiques fa a la gestió de Compromís aquests quatre últims anys? 

No ha tingut molta transparència. Es va demanar documentació sobre el famós tema de l'Agència Antifrau [s'investiguen pagaments de la residència d'ancians] i o s’ha omés o s’ha deixat passar el temps. El PP, per exemple, va demanar en gener la documentació i inclús en els plenaris s'ha remarcat que el temps anava passant i la documentació no arribava. També altres coses de gestió, de no voler acceptar res de l'oposició i de no acceptar critiques constructives, com ara esmenes als pressupostos. Amb ells era: "Tenim onze regidors [majoria absoluta], i com en tenim onze, nosaltres recte". Ha faltat participació de l'oposició.

D'altra banda, ara que ha arribat a un acord amb el Partit Popular i Ciutadans...

No, no.  

No? 

Només tinc un acord amb Ciutadans. El Partit Popular està en l'oposició. 

Però ha rebut els seus vots per a governar. En qualsevol cas, quins són els punts comuns que ha trobat amb Cs per a arribar a un acord?

Un ja te l'he dit, fer partícip l'oposició. Un altre, tindre un membre de cada partit en les juntes de govern amb veu, però no amb vot, perquè puguen participar de totes les decisions de l'equip de govern. Un altre, el de tindre el poble en condicions, que és una de les reivindicacions que et fa la gent del carrer. Estan les voreres trencades, els carrers en males condicions, la neteja es prou deficitària... Quan una farola s'espatlla i un veí fa una reclamació, estem sis mesos perquè es repare la farola... Són serveis bàsics. Ací, al final es tracta que la gent vol allò bàsic: que els atengues i que gestiones les coses amb mes diligència. 

Vosté, que és socialista, voldrà desenvolupar una política d'esquerres. Creu que serà possible depenent dels vots del Partit Popular i de Ciutadans?

Jo, quan porte alguna cosa al plenari, no dependré només dels vots del PP, que si faig alguna cosa que no els agrada, quasi segur que no els tindré. Jo dependré de la complicitat de tots els partits, també de l'oposició, en els quals estarà també el Partit Popular. Si el menú que porte de cara a la ciutadania els interessa, el votaran, i, si no, no el votaran. Parles de polítiques d'esquerres. Jo et llance una pregunta: si faig un pla de millora de serveis socials per a la gent que té pocs recursos i per a millorar la seua qualitat de vida, açò, entre cometes, seria una política d’esquerres. Ara bé, tu dis-me, quin partit de dretes votaria en contra d’això? Cap. En la política local arriba un moment que les sigles tendeixen a diluir-se, perquè és una política de primera línia. Ací els veïns no van a la Generalitat a queixar-se, venen a l'Ajuntament. Ací fem polítiques locals i nosaltres som servidors locals. Dins d'això, cap partit, tinga les sigles que tinga, vol el mal per al seu poble. 

Supose que coneixia l'acord entre el PSPV i Compromís que preveia expulsar qui no respectara el pacte. El va tindre en compte en algun moment a l'hora de prendre la decisió?

Sí, nosaltres ens vam reunir amb companys del partit a València, ens explicàrem la situació mútuament i s'exposaren tots els pros i els contres. És a dir, les problemàtiques que hi ha hagut ací en l'àmbit de l'Agència Antifrau. Clar, nosaltres, encara que no hem signat res, no volem eixir en una foto de la possible... I tant de bo, i seria el primer a celebrar-ho, tot açò quede arxivat! Però hi ha tres casos encara pendents al Palau de les Corts Valencianes i la veritat és que, com a persona física, com a professional i dins l'àmbit local, no tinc intenció de fer-me partícip indirecte d'una gestió anterior. Tota l'oposició tenim constància de tot el que queda pendent. Si no quedarà arxivat i anara endavant... Imagina que faig un pacte i que, per alguna d'aquelles, rebenta alguna cosa. Tu saps la pressió que m'haurien fet partit el Partit Popular i Ciutadans amb el "vosté també sabia que...". Jo això no ho podria aguantar. Com a persona i també com a polític seria un càstic mensual en cada plenari local que em faria plantejar-me moltes coses. 

Respecte a l'acord entre el PSPV i Compromís, li pareix bé que les instàncies superiors dels partits imposen les directrius per als pactes locals?

Jo, allò que gestionen i el que acorden els meus companys superiors en l'àmbit orgànic, ho respecte. Jo pertany a aquestes sigles, encara a dia de hui, ja que a mi ningú m'ha notificat res. Per tant, seguiré treballant sota l'escut del PSOE, al qual me vaig afiliar perquè me considerava socialdemòcrata. Si, per alguna d'aquelles, el meu partit em tramitara un expedient d’expulsió i, després de passar pel comité de garanties del partit, l'expedient continuara, seguiria treballant sense escut pel meu poble, però amb molt d'orgull i molta dignitat. 

No ha parlat amb ningú de l'organisme del partit?

No, perquè a dia de hui, com que encara no hi ha regidors, no tinc temps ni de parlar amb la meua dona. L'aterratge està sent laboriós i ho faig amb molta energia i ganes, però, vulgues que no, el tema institucional m'absorbeix tant que no tinc constància de res.

Entenc que tampoc han tractat de contactar-lo?

No, ningú s'ha posat en contacte amb mi. No tinc constància per escrit, ni verbal, ni res. Ens advertiren la setmana abans de conformar l'Ajuntament. Nosaltres exposàrem que parlaríem amb els nostres regidors i que els regidors assumiren el risc. La meua executiva també ha donat suport per unanimitat. Inclús l'executiva comarcal ens ha donat, verbalment, el seu suport. A partir d'ahí, l'escenari que vinga després el desconec. Ja te dic, açò no es com un partit de futbol sala, que et trauen targeta blava i te'n vas a la dutxa. Si ens trauen targeta blava, apel·larem al comité de garanties que té el partit perquè resolga allò que crega convenient.

Ha criticat de Compromís que tinguera més interés en les cadires que en cap altra cosa, però això mateix se li podria aplicar a vosté. 

No, mira, jo tinc la meua faena [professor de formació professional] des de 1990. Jo em complicaré ara, amb molt d'honor i molt d'orgull, la meua vida personal. Però ho faré amb moltíssimes ganes. Per tant, açò d'ocupar una cadira, quan no cobraré ni un euro més del que cobrava com a professor, pense que no té cap sentit. 

En cas que finalment l'expulsaren, es veu amb el suport per a crear un partit independent a Sueca per a continuar amb política?

No puc parlar tan a llarg termini, però sí que et dic que, a mesura que anem gestionant i anem veient que la gent està contenta i que el sentir del poble és bo, i si veig que jo físicament tinc ganes de seguir endavant, m'ho plantejaré. Si no, doncs quasi segur que me'n tornaré al meu institut i a seguir la meua marxa professional. Ara bé, vindrà en funció dels ànims i del que puga arreplegar del carrer. Perquè clar, si veus que la gent et critica i res els pareix bé, potser t'has de plantejar anar-te'n a ta casa. Però, si veus que la gent t’anima –com ha passat a Ontinyent amb Jorge Rodríguez, que també el feren fora i el PSOE allí no ha tret ni un regidor i ell n'ha tret dèsset–, doncs no ho sé. Ni dic que sí, ni dic que no. 

Es veu en un futur com Jorge Rodríguez?

No. Jo a Jorge l'he tractat personalment com a president de la Diputació, ha sigut un company fenomenal i és una excel·lent persona. No sé què passarà amb la seua situació jurídica. Però jo soc Dimas Vázquez i ell és Jorge Rodríguez. 

next