Les deu claus de les eleccions generals al País Valencià

Els comicis del 10N suposen la cinquena cita electoral en sis mesos i les quartes eleccions generals dels últims quatre anys
3 novembre 2019 10:30h
Tots els partits admeten que l'electorat està cansat: són les cinquenes eleccions en sis mesos. / EFE ARXIU SERGIO BARRENECHEA

VALÈNCIA (EFE). Les deu claus de les eleccions generals en el País Valencià seran les següents: 

1. Com serà la campanya? 

Aquesta campanya electoral és més curta (dura huit dies enfront dels quinze habituals, encara que la precampanya ha sigut molt llarga), els partits tenen menys pressupost i en general celebraran més actes sectorials o de xicotet format que grans mítings.

2. Com influirà el cansament en l'electorat? 

Tots els partits admeten que l'electorat està cansat: són les cinquenes eleccions en sis mesos (després de les generals i autonòmiques d'abril i les municipals i europees de maig) i les quartes generals en quatre anys. Falta saber com es traduirà aquest cansament: si l'electorat es queda a casa el 10N o exerceix un vot per a castigar els qui considera responsables.

3. L'abstenció serà una de les claus en aquests comicis? 

Sí, sobretot per a PSOE, PP i Ciutadans, que segons els sondeigs tenen en aquests moments més indecisos. Totes les formacions polítiques busquen ser capaces de mobilitzar prou el seu electorat perquè torne, una altra vegada, als col·legis electorals. A l'abril l'abstenció va ser del 25,7% al territori valencià.

4. Què busquen els partits?

Revalidar i fins i tot millorar els resultats de les eleccions generals d'abril és el principal objectiu dels partits polítics, que confien que l'electorat analitze la seua actuació durant aquests sis mesos i exercisca el vot en conseqüència.

5. Hi ha canvis en les candidatures?

Els partits repeteixen en general les seues llistes del 28 d'abril, més enllà d'algun canvi puntual pel fet que alguns candidats ocupen ara un càrrec en la Generalitat. Els valencians trobaran quatre llistes més que fa sis mesos, 19 en total, i veuran que Compromís concorre ara com Més Compromís.

6. Els condicionants externs. 

Les sentencia del procés a Catalunya, l'exhumació de Franco i les dades de l'EPA, del PIB i de l'atur de setembre (que es coneixerà aquest dimarts) poden influir en la campanya, així com el debat dels candidats nacionals.

7. Què diuen les enquestes?

L'últim baròmetre del CIS reflecteix una foto fixa semblant als resultats d'abril: el PSOE tornaria a guanyar i podria sumar dos diputats; el PP repetiria segona posició i podria pujar un escó; Cs baixaria de 6 a 4 escons; Unides Podem i Vox tindrien resultats similars i Més Compromís podria guanyar un escó després de la seua aliança amb Més País.

8. Ha canviat el cens electoral respecte a l'abril?

Sí, però poc. El cens electoral valencià el componen ara 3.667.615 persones, 10.475 més que en les eleccions d'abril. Els nous electors per haver complit 18 anys des de les eleccions d'abril són 23.719.

9. La campanya es juga també a les xarxes socials?

Tots els partits admeten que les xarxes socials són fonamentals per a intentar col·locar en campanya els seus missatges: els permeten arribar de manera directa i segmentada a l'electorat, poden interactuar amb l'audiència i, a més, és una manera d'arribar a més llocs per menys cost.

10. Anècdotes. 

La nit de Halloween va començar la campanya per a les eleccions generals la convocatòria de les quals va donar per finalitzada la legislatura número 13, però no només això. A la Granja de la Costera ha començat també la campanya per a repetir les seues eleccions municipals el 17 de novembre, que durarà quinze dies, i, per tant, viuran dues campanyes: la que acaba el dia 8 i la que finalitza el 15.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next