Detingut a Elda un col·laborador de Daesh reclamat per Alemanya 

L'individu estava reclamat per Alemanya des de la seua fugida el 2017 i s'ocultava a Espanya després de moure's de manera clandestina per diversos països
29 agost 2019 10:45h
L'arrestat provenia d'una estructura de l'aparell exterior de Daesh.  / PN

ALACANT. Agents de la Policia Nacional han detingut a la localitat d'Elda (el Vinalopó Mitjà) un jove de 25 anys com a presumpte col·laborador de Daesh, segons ha informat el cos policial.

L'arrest d'aquest home s'ha dut a terme per la seua suposada participació en delictes de falsedat documental, frau fiscal i estafa i s'ha materialitzat gràcies a una ordre europea de detenció i lliurament emesa per Alemanya.

L'operació l'ha desenvolupada la Comissaria General d'Informació en col·laboració amb les brigades provincials d'informació de Guipúscoa i Alacant.

L'any 2016, agents de la Policia Nacional van iniciar una investigació sobre l'estructura de l'aparell exterior de Daesh que operava a Europa i les missions principals del qual eren reclutar nous membres per a l'organització i planejar atemptats a Europa.

Així, els membres operatius de la trama havien planejat executar un atemptat amb kalàixnikov l'1 de desembre del 2016 a París, però aquest finalment no es va produir gràcies a l'acció policial, destaca la policia en un comunicat.

Durant el desenvolupament d'aquesta investigació es van identificar tres persones pertanyents a aquesta estructura de l'aparell exterior de Daesh que operava des d'Alemanya proporcionant suport logístic i documentació falsa a altres terroristes perquè la utilitzaren en els seus desplaçaments per Europa.

Posteriorment, el 2017, les autoritats germanes van realitzar una operació en què es van detindre dos dels integrants del grup de suport logístic, si bé l'ara arrestat va aconseguir escapar i va fugir d'Alemanya ocultant-se i movent-se de forma clandestina per diversos països fins arribar a l'estat espanyol.

La posterior anàlisi de la informació realitzada per part dels investigadors de la Comissaria General d'Informació va permetre conéixer que el detingut havia accedit de forma il·legal a terreny espanyol.

Segons els investigadors, tenia la intenció de quedar-s'hi de forma permanent i va intentar passar inadvertit. Per a evitar ser detectat, prenia nombroses mesures de seguretat, però, no obstant això, els agents van aconseguir seguir els seus passos i detindre'l a Elda, on s'ocultava.

L'operació ha sigut dirigida pel jutjat central d'instrucció número 2 i coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Connexions internacionals 

Encara que aquesta detenció s'ha produït sobre la base d'una ordre europea alemanya, el seu origen es troba en la investigació d'una estructura pertanyent a l'aparell exterior de Daesh realitzada per la Comissaria General d'Informació.

D'aquesta manera, en el marc d'aquesta investigació, a més d'identificar el grup que operava des d'Alemanya, també es va practicar la detenció a l'estat espanyol d'un membre que pertanyia a aquesta estructura de l'aparell exterior.

Però les connexions d'aquest grup de suport logístic en el qual estava integrat l'ara arrestat en la població alacantina no acabaven a Espanya, sinó que hi ha altres detinguts a França, Alemanya i el Marroc que també formaven part de l'estructura de l'aparell exterior de l'organització terrorista i que també van comptar amb el suport que aquests proporcionaven.

Aquesta detenció s'emmarca en l'estratègia impulsada per la Comissaria General d'Informació en la lluita contra el terrorisme gihadista, "una mostra de com abordar un fenomen delictiu global que requereix un esforç que transcendeix les fronteres i exigeix una sòlida cooperació policial i judicial internacional", conclouen des de la policia.

next