Desmantellen quatre bandes que traslladaven menors des del Marroc i després els retenien en pisos

La Guàrdia Civil ha detingut 16 persones que pertanyien a aquestes organitzacions criminals
1 juny 2019 16:54h
Els detinguts convencien els menors per a viatjar en pasteres i llanxes pneumàtiques mancades de seguretat o perquè s'ocultaren en autobusos o camions. Imatge d'arxiu. / SALVAMENT MARÍTIM

BARCELONA. La Guàrdia Civil ha desmantellat quatre grups organitzats dedicats a retindre i traslladar menors immigrants des del Marroc fins a les costes espanyoles. Els detinguts convencien els menors per a viatjar en pasteres i llanxes pneumàtiques mancades de seguretat o perquè s'ocultaren en autobusos o camions.

Quan arribaven al territori espanyol i ingressaven als centres d'acollida, contactaven amb ells o amb els seus familiars i pactaven un preu –d'entre 600 i 800 euros– per a traslladar-los a ciutats com Barcelona, Bilbao o València. Fins que no rebien els diners, els menors eren retinguts en els domicilis que tenien les organitzacions. 

Hi ha un total de 16 persones detingudes, totes de nacionalitat marroquina, que operaven des del Marroc i des del Camp de Gibraltar.

La investigació va començar a finals del 2018, quan la Guàrdia Civil va tindre constància que un total de 253 menors s'havien escapat al llarg de l'any d'un centre d'acollida de la demarcació de Sevilla.

D'aquesta primera organització, explica el cos policial, s'han detingut quatre persones que presumptament recollien els menors a prop del centre. Als arrestats, residents a Pilas (Sevilla) i Tarragona, se'ls imputa delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, afavoriment de la immigració il·legal, detenció il·legal i pertinença a organització criminal.

Paral·lelament, els investigadors van detectar una altra organització que operava en les localitats d'Algesires i San Pablo de Buceite (Cadis). En aquest cas, disposaven de dos habitatges on retenien els menors fins al pagament. L'organització, a més, comptava amb una branca al Marroc amb qui coordinava els desembarcaments dels menors a l'estat espanyol. Un total de quatre persones han sigut arrestades per aquests fets.

Pel que fa al tercer grup, l'organització captava els menors a la localitat de Bornos (Cadis) i els traslladava a Barcelona. En aquest cas, s'han detingut quatre persones de nacionalitat marroquina, veïns d'Alcalá de Guadaira i Guillena (Sevilla). A més, durant els escorcolls domiciliaris, es va detectar una plantació de marihuana.

La darrera organització desmantellada també operava en un centre de menors de la demarcació de Sevilla. Hi ha quatre detinguts per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, afavorir la immigració il·legal i pertinença a grup criminal.

next