Desembarquen a Lampedusa els migrants a bord de l'Open Arms

La Fiscalia italiana ha ordenat l'embargament del vaixell humanitari per a poder continuar amb la investigació oberta per segrest de persones
20 agost 2019 23:48h
 L'ONG ha manifestat aquest dimarts que la situació a l'embarcació de salvament estava "al límit". / FRANCISCO GENTICO/OPEN ARMS

VALÈNCIA. Després de 19 dies sense port, els migrants que quedaven a bord de l'Open Arms xafen terra ferma aquest dimarts a la nit, a l'illa de Lampedusa. Es tracta de les darreres 83 persones, si bé en van arribar a ser 134. D'aquesta manera es posa fi a 19 dies de malson en què l'ONG ha estat esperant l'autorització d'algun estat europeu per a poder atracar i oferir atenció a les persones rescatades al Mediterrani. No va ser fins al tretzé dia d'odissea que un tribunal italià va decidir alçar la prohibició d'entrar en aigües italianes. 

Al llarg d'aquest dimarts, més d'una desena de migrants s'han llançat a l'aigua des de l'Open Arms per a intentar arribar de manera desesperada a Lampedusa. El vaixell estava davant la costa de l'illa des del 14 d'agost, on esperava autorització per desembarcar. També algunes persones han hagut de ser desembarcades pel seu estat de salut. L'ONG ha manifestat que la situació a l'embarcació de salvament estava "al límit".

L'Open Arms ha llevat l'àncora passades les 23.00h per a entrar al port de Lampedusa, on ha arribat cap a les 23.30h. El desembarcament s'ha fet al moll comercial de Lampedusa acompanyat pel pràctic del port i davant una gran expectació. En el moment d'atracar, al port s'ha cantat la cançó Bella Ciao.

La Fiscalia d'Agrigent (Sicília) ha ordenat aquest dimarts el desembarcament immediat dels migrants que continuaven encara al vaixell Open Arms. A més, el fiscal ha acordat confiscar el vaixell humanitari de l'ONG catalana. Per això, l'embarcació anirà a un port sicilià i s'investigarà per segrest de persones la situació dels migrants de l'Open Arms, tal com ja va ordenar la fiscalia la setmana passada. 

El fiscal Luigi Patronaggio ha pres la decisió d'ordenar el desembarcament immediat després de fer una inspecció al vaixell de l'ONG acompanyat de dos metges: "La situació és explosiva, s'ha de restaurar la calma i assegurar que ningú es pose malalt".

L'ONG Open Arms ha celebrat la decisió: "Per fi s'acaba el malson i les 83 persones a bord rebran assistència immediata a terra", ha expressat en el seu compte de Twitter. La notícia s'ha rebut amb alegria al vaixell.

L'Open Arms estava fondejat davant la costa de Lampedusa a l'espera que un vaixell de l'armada espanyola que ha partit aquest dimarts de Cadis arribara d'ací a tres dies per a traslladar els migrants fins al port de Palma.

Des de l'ONG, però, lamenten la tardança del govern espanyol a reaccionar. El primer rescat d'aquesta llarga travessia va ser l'1 d'agost. Aquell dijous, l'organització va anunciar que havia salvat 55 persones d'una pastera a punt d'enfonsar-se; entre elles, 16 dones i 2 bessons de 9 mesos. El mateix dia es feia un segon rescat de 69 persones més, inclosos dos xiquets i dues dones embarassades.

next