El Departament d'Interior català admet que no tenia prou agents per a atendre les manifestacions de dijous

El ministre Marlaska nega que grups d'ultradreta "camparen" lliurement per Barcelona i assegura que l'agressió al jove antifeixista "no quedarà impune"
18 octubre 2019 10:48h
Marlaska ha afirmat que aquest dijous es van produir 19 detencions i que hi va haver 7 mossos ferits. / ACN

BARCELONA (ACN). El Departament d'Interior va admetre dijous a la nit que el dispositiu policial destinat a Barcelona no tenia prou efectius per a encapsular els dos grups antagònics que es van congregar a la plaça d'Artós. Segons Interior, dijous s'havia d'atendre diverses convocatòries arreu de Catalunya, i això impossibilitava aplicar les "estratègies habituals" d'encapsulament.

Així, es va optar per evitar que els dos grups pogueren arribar a tocar-se i, quan es van disgregar, se'ls va anar seguint. El grup d'extrema dreta es va dividir en grups reduïts i es van disseminar pels carrers de l'Eixample. Un d'aquests grups va apallissar un jove d'ideologia antifeixista. L'acció va motivar la queixa del president del Parlament, Roger Torrent. Interior va explicar que l'estratègia de control permanent va impedir que el grup d'extrema dreta poguera arribar a Jardinets, tal com era la seua pretensió inicial en eixir de la Plaça d'Artós.

També va indicar que l'objectiu d'aquesta estratègia –evitar que es trobaren i que es poguera produir una baralla entre els manifestants feixistes i antifeixistes– "es va assolir plenament", i es va impedir una batalla campal i "mals majors".

Sí que va admetre que l'estratègia "no va poder evitar una agressió aïllada a un jove", però va assegurar que les imatges que es disposen van permetre als Mossos d'Esquadra iniciar una investigació per a identificar i posar a disposició judicial als autors de l'agressió.

Per la seua banda, els Mossos han volgut negar "rotundament" cap mena de permissivitat "amb cap de les persones que han mostrat actituds violentes als carrers de Barcelona".

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat aquest divendres en una entrevista a RAC1 que "no creu" que la ultradreta concentrada a la plaça Artós de Sarrià aquest dijous campara després com volguera per Barcelona. 

Segons Marlaska, els Mossos van adoptar les mesures "precises" per a "evitar qualsevol enfrontament físic amb altres manifestants", tot i que el ministre ha admés que es va produir una agressió feixista protagonitzada per aquests grups més tard a tres quilòmetres de distància. Aquesta agressió, ha dit el ministre, "no quedarà impune" perquè "s'està investigant i ja hi ha alguna identificació", malgrat que encara no hi ha detencions.

19 detinguts dijous

Marlaska ha afirmat que aquest dijous es van produir 19 detencions i que hi va haver 7 mossos ferits, malgrat que els danys materials van ser menors que altres dies. Hi va haver "elements violents" per part de persones "organitzades". El ministre ho ha diferenciat d'un moviment independentista que sempre ha estat "pacífic".

Marlaska no ha descartat que grups d'extrema esquerra arriben aquest cap de setmana a Barcelona per a rebentar les protestes pacífiques i ha apuntat que en aquest moment no hi ha elements que justifiquen l'activació de la Llei de Seguretat Nacional. Pel que fa al Barça-Madrid ha apuntat que es disposa de mitjans suficients per a garantir-ne la seguretat. "Si es juga el 26, adoptarem les mesures necessàries perquè es puga celebrar com toca".

Per últim, Marlaska s'ha mostrat esperançat que la justícia belga acabarà extradint Carles Puigdemont. "Ha de ser lliurat a Espanya per a ser jutjat", ha dit.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next