El delegat del govern diu que "ningú va dictaminar una situació de risc" en el suïcidi ocorregut al CIE

Fulgencio ha assegurat sobre la mort de l'intern que "en cap moment es va plantejar que calia protegir-lo d'ell mateix, si no s'hauria actuat amb un altre protocol"
17 juliol 2019 12:27h
Fulgencio ha assegurat que el CIE està "ben atés" i ha evitat opinar sobre el seu tancament. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, ha afirmat que la Policia Nacional "va adoptar les mesures per a preservar la vida" de l'intern del CIE de Sapadors que es va suïcidar dilluns passat. Així, ha explicat que després de veure's implicat en una baralla, la vigilància "no era sobre l'intern, sinó per a protegir-lo d'uns altres", ja que "ningú havia dictaminat una situació de risc que poguera atemptar contra la seua vida" ni "en cap moment es va plantejar que calia protegir-lo d'ell mateix, si no s'hauria actuat amb un altre protocol".

Així s'ha manifestat Fulgencio en la presentació dels agents en pràctiques per a la demarcació de València davant les preguntes dels mitjans sobre si hi ha novetats en la investigació sobre la mort d'un jove marroquí de 25 anys intern en aquest centre. Segons el delegat del govern espanyol, l'home es va suïcidar minuts després de veure's involucrat en una baralla.

Sobre aquest tema, ha comentat que "la informació s'ha posat en disposició de l'autoritat judicial, que haurà de fer la valoració", al mateix temps que ha volgut "deixar clar a la ciutadania que estem parlant d'un suïcidi, no hi ha cap altra causa". Ha afegit, a més, que les crítiques procedents de determinats col·lectius "entren dins de la circumstància de la mateixa existència del centre" i no com a retret a un fet luctuós.

El delegat ha insistit que "es van adoptar per part de la Policia Nacional les mesures per a preservar la vida d'aquesta persona, que se sentia trista després de l'incident amb aquests interns. Se'l va intentar protegir perquè se sentia nerviós i fruit d'aquest nerviosisme potser va decidir posar fi a la seua vida, si així ho determina l'autoritat judicial. Els enregistraments són clars".

Sobre la possibilitat de tancar aquest tipus de centres d'internament d'estrangers, ha assenyalat que "estan els convenciments personals, els polítics i la legalitat". "Els CIE estan regulats, són institucions que han de funcionar, i no correspon a aquest delegat opinar sobre aquesta qüestió, més enllà de la meua pròpia opinió personal, sinó que correspon en tot cas als poders legislatius, el Congrés i el Senat si això amb la legislació europea fora possible o no".

"El CIE està ben atés"

També s'ha plantejat al delegat si hi ha suficients efectius al CIE, a la qual cosa ha respost que "mai" dirà que hi ha suficients mitjans. Ha reconegut que es ve d'una situació de "plantilles deficitàries que ha repercutit en tots els serveis", encara que ha considerat que, "amb les circumstàncies que hi ha", el CIE de Sapadors "està ben atés".

En tot cas, ha subratllat que l'executiu de l'Estat espanyol és "conscient que el CIE de Sapadors ha de ser remodelat i està previst en el Pla d'Infraestructures de la Seguretat de l'Estat que si s'aconsegueix aprovar-ho pressupostàriament en algun moment perquè tenim govern i pressupostos s'executaria amb absoluta prioritat". "Amb un CIE més modern, les condicions serien molt millors", ha admés.

next