El Defensor del Poble demana que els migrants irregulars puguen denunciar sense risc de ser expulsats

La recomanació deriva del cas d'una dona hondurenya a la qual la policia va obrir un expedient d'expulsió quan va anar a denunciar una agressió a Xirivella
1 agost 2019 12:44h
València Acull considera que la recomanació desautoritza el treball de la policia de Xirivella. / EFE

VALÈNCIA. El Defensor del Poble ha formulat una recomanació al ministre de l'Interior per a assegurar que els estrangers en situació irregular que hagen sigut víctimes d'un delicte puguen presentar denúncia sense que se'ls derive, per aquesta causa, l'inici d'un procediment sancionador que comporte l'expulsió.

Aquesta recomanació sorgeix arran del cas d'una dona hondurenya a la qual es va obrir expedient d'expulsió quan va anar a denunciar una agressió en la comissaria de Xirivella (l'Horta Oest), segons ha informat València Acull, que va presentar una queixa en nom de la víctima davant el Defensor del Poble.

La dona hondurenya "va haver d'interposar la denúncia" al jutjat de guàrdia dies després de l'agressió perquè "no va poder formalitzar-la" en la comissaria de Xirivella, ja que els policies van iniciar el procediment d'expulsió, que està pendent de resolució per part de la delegació del govern espanyol, segons ha explicat aquesta entitat en un comunicat.

Per a València Acull, la recomanació del Defensor del Poble al Ministeri de l'Interior suposa "no solament desautoritzar l'actuació de la Policia de Xirivella i del delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, sinó que, a més, demana al ministre que adopte mesures perquè no es torne a repetir cap situació semblant".

Quan es van conéixer els fets, Fulgencio va dir que s'estudiarien les "circumstàncies", i va precisar que aquesta dona es trobava en situació "irregular" a l'Estat i que, per tant, en ser identificada es va iniciar un procediment d'expulsió, "perquè així ho marca la llei".

València Acull assegura tindre coneixement que també s'han donat casos d'incoació d'expedients d'expulsió a persones que han anat a denunciar la pèrdua d'un passaport o a recollir una cartera extraviada, encara que admet que no els té documentats.

next