El Defensor del Poble investiga la mort d'un intern al CIE de València

La investigació naix arran de la queixa de CIEs NO per a exigir que s'esclarisquen els fets i es determinen responsabilitats per la "defunció de forma violenta d'una persona que estava sota la tutela de l'Estat"
9 agost 2019 10:25h
Després d'estudiar la documentació, Fernández Marugán va comunicar el 7 d'agost que "s'admet a tràmit" la queixa i que "s'han iniciat actuacions davant els organismes administratius competents". Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. El Defensor del Poble ha obert una investigació sobre la mort d'un marroquí de 23 anys al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors, a València, el passat 15 de juliol. Així ho ha avançat en un comunicat la plataforma CIEs NO.

El Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, ha iniciat la investigació arran de la queixa que va presentar la Campanya CIEs NO per a exigir que s'esclarisquen els fets i circumstàncies, i es determinen responsabilitats per la "defunció de forma violenta d'una persona que estava sota la tutela de l'Estat".

Després d'estudiar la documentació, Fernández Marugán va comunicar el 7 d'agost que "s'admet a tràmit" la queixa i que "s'han iniciat actuacions davant els organismes administratius competents".

Segons la Campanya CIEs NO, "la versió oficial indica que aquest jove marroquí es va suïcidar en la cel·la d'aïllament on va ser reclòs després d'una baralla amb altres interns i que no es va poder fer res per a evitar que es llevara la vida". No obstant això, afegeix, el mort va dictar a un company un escrit adreçat al director del CIE, una hora abans de la seua mort, en el qual "explicava algunes de les conseqüències de l'agressió i aportava un informe hospitalari d'urgències". Aquest escrit va ser entregat a la policia "però no consta que provocara cap reacció per part de la direcció del CIE".

Per aquests fets, i per la necessitat que s'aclarisquen totes les circumstàncies que van concórrer, dies després de la mort es va presentar una queixa davant el Defensor del Poble. Així, es van aportar els comunicats que CIEs NO ha difós sobre aquest cas i les notícies publicades, on consten les exigències que es duga a terme una investigació exhaustiva que incloga els testimoniatges dels interns que van presenciar els fets.

La plataforma celebra la decisió adoptada pel Defensor i reitera la seua exigència que es clausuren tots els CIE perquè, afirma, "mentre n'hi haja algun d'obert, continuaran morint persones tancades l'únic delicte de les quals ha sigut tractar de trobar unes condicions dignes de vida".

next