Diari La Veu del País Valencià
Dansa València tanca l’edició del 2019 amb un nou rècord d’assistència i suma tres anys de creixement

VALÈNCIA. La 31a edició de Dansa València començava amb l’objectiu de convéncer el públic del fet que reunia tots els ingredients artístics per a convertir-se en un festival de referència. Han passat tres anys des que el govern del Botànic va recuperar el format de fira-festival –anteriorment havia sigut un cicle de dansa dins del Teatre Principal. Aquest diumenge va baixar el teló i el certamen organitzat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC) amb la col·laboració del Teatre Escalante de la Diputació de València i de l’Ajuntament de València va tancar amb un nou rècord d’assistència i amb “una resposta més que positiva tant del públic com dels professionals de les arts escèniques”, ha destacat el festival en un comunicat.

Dansa València fa tres anys que experimenta un creixement pel que fa al públic, ja que en aquest temps ha sumat més 2.000 espectadors. Després de la recuperació del format el 2017, el festival va aplegar 5.700 persones durant els quatre dies de programació, aconseguint un 80% de l’ocupació total de les sales; l’any 2018, l’IVC va fitxar Mar Jiménez com a directora artística. El festival augmentava un dia més la durada –de quatre a cinc– de la 30a edició i va atraure 6.300 espectadors. Aleshores es parlava de consolidar el festival.

Enguany, la 31a edició, amb el convenciment que la cartellera era d’una qualitat similar a les propostes d’altres zones de l’Estat, Dansa València buscava rebre l’aval del públic per a convertir-se en referència, almenys en l’àmbit estatal. Sembla que, pel que fa a xifres, s’ha aconseguit, ja que ha tancat el 2019 amb 7.800 espectadors durant els sis dies de durada del festival i una ocupació mitjana de sales del 89%.

“Dansa València és un festival contemporani social connectat amb l’actualitat. Són les companyies les que permeten que tinguem una bona programació, les que recullen el que està passant i les que aconsegueixen connectar amb el públic”, ha destacat la coordinadora del festival, Mar Jiménez. El director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC, Roberto García, ha destacat “el salt qualitatiu i quantitatiu respecte d’anteriors edicions” i “l’efervescència amb què un públic nombrós i molt divers ha viscut el Festival”.

En aquesta edició han participat 26 companyies en 29 representacions i més de 135 programadors estatals, internacionals i locals perquè vegen els últims muntatges de les companyies valencianes. I aquest esforç ha donat els seus fruits ja durant la celebració del festival, amb nombrosos tancaments de contractació de companyies per part dels programadors assistents. Especial importància ha tingut la Missió Inversa, organitzada per Associació Valenciana d’Empreses de Dansa i la col·laboració d’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, on set companyies valencianes van mostrar els seus treballs.

El festival s’ha estructurat al voltant de tres eixos centrals: una representació del panorama coreogràfic local i de l’estat espanyol, una obertura a les arts vives i la consolidació de Danseta, dedicada al públic infantil i familiar.

Al marge de les representacions, el festival ha tingut una important activitat en la seua programació expandida amb la posada en marxa dels projectes pedagògics; el debat sobre les arts vives organitzat; les classes magistrals; el taller de periodisme i crítica de dansa; els diàlegs de dansa de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya; les nits d’investigació sonora en col·laboració amb el festival Volumens, i les diverses trobades del sector, entre altres nombroses activitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa