Dalmau es postularà com a president si es reedita el pacte perquè el Botànic necessita "una cara nova"

El candidat d'Unides Podem-Esquerra Unida assegura que ser el candidat menys conegut és positiu i s'autodefineix com el més capacitat per a liderar un nou govern
23 abril 2019 19:37h
Dalmau confia que la seua formació siga la més votada el 28-A. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El candidat d'Unides Podem-Esquerra Unida a la Presidència de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, es postularà davant els socis del Botànic en una eventual reedició del pacte en considerar que "regenerar significa col·locar una cara nova al capdavant i que el capità del vaixell siga una persona que no ha estat tota la vida en política" i que, per tant, seria el millor candidat.

Així ho ha afirmat en una entrevista concedida a Europa Press en la qual assegura que després d'aquest diumenge PSPV, Compromís i Unides Podem hauran d'asseure's per a veure qui lidera eixe "desbordament del Botànic" en la seua segona legislatura i ell plantejarà que és la persona "més capacitada" per a assumir eixa responsabilitat.

Dalmau, que es mostra optimista i fins i tot confia que la seua formació siga la més votada el 28-A, ha assenyalat que encara que el seu partit fora la tercera força 'botànica' en nombre de vots es postularia, ja que en el sistema parlamentari "no guanya les eleccions qui més vots obté, gana qui aconsegueix formar govern". En tot cas, aquesta "tampoc és una línia roja ni és, en absolut, una condició sine qua non".

Al seu parer, ser el candidat menys conegut, segons les enquestes, és "un dels grans valors" perquè la regeneració no es pot produir "en cares que porten 20 o 30 anys en la política". "Quan jo estava en el col·legi Ximo Puig estava de polític professional, jo soc el candidat menys conegut, però segurament siga el que més valor aporte", ha asseverat.

Preguntat per si considera que el president Puig no era l'adequat per a encapçalar la regeneració el 2015, ha apuntat que en eixe moment l'important era "desallotjar al PP" i el Botànic així ho va fer amb el suport extern de Podem. Ara "cal anar més enllà" i "avançar en drets, en democràcia, en feminisme, una transició verda", preguntant si "això ho farà Ximo Puig".

Sobre les enquestes, que reflecteixen una caiguda d'Unides Podem, el candidat ha ressaltat l'elevat nombre d'indecisos, per la qual cosa "és molt difícil parlar d'enquestes fiables" i "així i tot no són dolentes".

Tampoc tem que l'apel·lació al 'vot útil' per a frenar la dreta puga passar-los factura, ja que el PSOE és "un partit dels de sempre, que té un karma darrere de governs que no han fet molt, de majories absolutes, un partit clàssic i tradicional" mentre Podem "té gent preparada, sempre ha estat al costat de la gent".

Per això, tampoc es plantegen la hipòtesi que no siguen necessaris en un nou Botànic en el qual PSPV i Compromís tingueren majoria absoluta en les Corts: "Entenem que no és una hipòtesi que donarà, no és un pla que tinga visualitzat".

"Créiem que serien lleials en l'acord"

Preguntat sobre les crítiques que Podem ha llançat a la gestió del Consell aquests quatre anys, Dalmau ha remarcat que es tracta d'un òrgan col·legiat i les seues decisions també, i ha destacat que "ha fet moltes coses que no agraden" a Podem: "No van complir molts dels acords del pacte, créiem que serien lleials i ho complirien i després, no". Per aquest motiu el seu objectiu ara és estar dins i liderar-lo.

next