Dalmau: "No farem res que siga deslleial amb el Botànic"

Les prioritats del vicepresident segon i conseller d'Habitatge són acabar amb els problemes d'emergència habitacional, avançar en lloguers socials i ampliar el parc públic d'habitatges
6 juliol 2019 12:41h
Dalmau assegura que la relació amb els seus socis de govern, el PSPV i Compromís, és "enormement franca". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El vicepresident segon de la Generalitat i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha defensat que el Consell és un govern que "pren les decisions col·legiadament" i que totes les mesures que es puguen plantejar, ja siga una taxa turística, una taxa per a les begudes ensucrades o el Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d'envasos (SDRR) hauran de ser "àmpliament debatudes" i "tindre una percepció positiva abans d'implementar-se".

"No farem res per a actuar deslleialment amb la majoria del Botànic", ha assegurat Dalmau en una entrevista a Europa Press. De fet, ha restat importància a la polèmica sobre la taxa turística que aquesta setmana ha fet que s'enredaren en Twitter diversos membres de Compromís, Unides Podem i el PSPV.

Els acords del Botànic II, ha dit, insten a "buscar mecanismes de sostenibilitat turística tant social, econòmica com ecològica" i, en aquest sentit, la taxa turística pot ser un bon mecanisme, no dic que l'únic". En la seua opinió, "no cal tindre por a parlar sobre coses que en altres llocs s'han demostrat eficients i vàlides", com la taxa turística. El que és bo en altres llocs pot ser bo també ací", ha argumentat.

Encara així, el vicepresident 'verd' ha admés que "ara mateix" té "altres prioritats": acabar amb els problemes d'emergència habitacional, avançar en lloguers socials i ampliar parc públic d'habitatges. La taxa requerirà "un debat en el marc del Consell, haurà de ser àmpliament debatuda i tindre una percepció que és positiva abans d'implementar-la", ha puntualitzat.

En tot cas, "Podem sempre s'ha entés que el turisme ha d'ajudar la sostenibilitat del sistema i col·laborar amb la reducció de la petjada ecològica i de la precarització en àmbits del turisme, i per a això cal buscar els mecanismes corresponents".

Dalmau ha volgut aclarir que la funció de la vicepresidència 'verda' és coordinar les competències transversals perquè es complisquen els objectius del pla de lluita contra el canvi climàtic i per a la transició verda, "sempre col·locant el dit en les coses que creiem que són importants per a mantindre el nostre planeta i cuidar-lo per a les generacions futures", ha remarcat.

Un model per a la resta de l'Estat

Dalmau s'ha mostrat convençut que el Botànic II, amb l'entrada de Podem en la gestió, podrà "aprofundir en les transformacions socials, millorar la qualitat de vida dels valencians" i convertir-se en "un model de govern per a la resta d'Espanya".

La relació amb els seus socis de govern, el PSPV i Compromís, és "enormement franca". "Cadascun té clar perquè estem en política i encara que és veritat que tenim posicions que poden ser discrepants en algunes qüestions, no hi ha cap dubte, tenim un programa comú signat pel Botànic i tots tenim clar que si l'apliquem, la vida de les persones millorarà", ha ressaltat.

Als partits de l'oposició, Dalmau els veu "aturats", quan "no se'ls paga per a parlar malament de la gent i criticar sinó perquè proposen i facen política des de les Corts Valencianes", ha puntualitzat.

Dalmau, que s'ha descrit com un "demòcrata fins a l'última vena" que corre pel seu cos, ha recordat a l'oposició que la seua funció és "controlar i proposar", una cosa que li agradaria que "feren més". Així, ha garantit que "totes les propostes que puguen servir per a millorar la vida de les persones vinguen d'on vinguen, seran molt benvingudes en el Consell".

next