Les 48 hores que van fer trontollar el Botànic 2.0

Podem no garanteix el seu vot a favor de Ximo Puig quan queden poques hores per al debat d'investidura i exigeix que es tanque un acord encallat perquè ningú vol cedir
12 juny 2019 06:00h
Les negociacions van quedar trencades aquest dimarts al migdia. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Dilluns, 09.00 hores. Seu de Compromís

Els negociadors del Botànic 2.0 entren a la seu de Compromís per a afrontar la setena jornada de treball. No fa molt que s'han vist les cares: la nit anterior van acabar al voltant de les deu de la nit i alguns d'ells no van tornar a casa fins a les dues del matí. Confien a tancar l'acord hui mateix, de manera que les bases de cada partit puguen referendar l'acord durant la vesprada i la signatura s'escenifique demà al migdia. El lloc escollit és el Castell de Santa Barbarà, a Alacant, que ja està reservat. 

Manolo Mata ja ha confirmat a la premsa que el nou govern tindrà 12 conselleries, sis per al PSPV, quatre per a Compromís i dues per a Unides Podem. Al seu torn, la coalició esquerrana porta resolt de casa com se les repartirà. Una recaurà en EUPV –la de Transparència i Memòria Democràtica–; l'altra, en Podem. Ara bé, els morats volen aconseguir l'àrea d'Habitatge o la de Medi Ambient, però els seus socis de govern s'han mostrat reticents des del primer moment. Ningú vol arriscar-se a deixar competències importants com les llicències d'obres o els permisos mediambientals. L'experiència amb Julià Àlvaro i les seues reserves cap a projectes com Intu Mediterrani, un dels grans maldecaps del Botànic durant l'anterior legislatura, encara estan molt presents. D'aquestes coses i d'altres més ja s'ha estat parlant en les jornades anteriors.

11.00 hores. Corts Valencianes

El síndic d'Unides Podem a les Corts, Rubén Martínez Dalmau, es reuneix amb Enric Morera en la ronda de contactes institucional prèvia a la investidura, que ha de tindre lloc en dos dies. Les declaracions que realitza pretenen demostrar una posició de força. No assegura que els huit diputats del grup que representa –sis de Podem i dos d'EUPV– votaran a favor de Puig si no hi ha primer un acord signat. 

Poc més tard, Mónica Oltra apel·la a la "generositat" de la resta de formacions en la mesa negociadora i assegura que Compromís pareix ser l'únic que està fent gala d'aquesta virtut. A Manolo Mata, que ha estat anant i tornant de la mesa –de la qual forma part– a les Corts, no semblen agradar-li aquestes paraules. "Jo, quan sóc generós, m'ho calle", diu. 

La disputa, que no anirà a més durant la resta del dia, sembla amagar una baralla entre el PSPV i Compromís: la de qui cedirà les competències que fins ara li pertanyien per tal d'acontentar les aspiracions de Podem. Els d'Oltra consideren que ja han perdut massa, ja que durant els últims dies han passat d'aspirar a cinc conselleries a només quatre. 

14.00 hores. Seu de Compromís 

Podem està disposat a acceptar Habitatge sense que en formen part Territori i Obres Públiques, però planteja una contraproposta. Volen que s'integren competències pròpies de Medi Ambient a la Conselleria d'Habitatge. Aquesta fusió comportaria convertir-la, segons comença a parlar-se, en una conselleria mixta de Medi Ambient i Transició Energètica. Les hores passen i cap dels grups vol cedir. Per fi, arriba la pausa per a dinar i Podem està segur –i encara ho defensa– que han arribat a un acord "satisfactori per a totes les parts" i que respecta la proporcionalitat numèrica. 

16.30 hores. Seu de Compromís

Els negociadors tornen a la càrrega. Alguns d'ells, sobretot del PSPV, estan convençuts que la situació no tardarà a desbloquejar-se. Però no és així. Les hores passen, els recessos es succeeixen i el problema està lluny de resoldre's. "El dia de la marmota", acabarà dient Manolo Mata. Cap a les últimes hores de la vesprada, un pare i una filla juguen una partida de tennis en una improvisada pista enfront de la seu. El secretari general de Podem, Antonio Estañ, aprofita per a gravar un vídeo i comentar :"Açò és la negociació ara mateix". 

Què ha passat durant el dinar? Ningú no ho sap. "L'acord es va truncar hores més tard –és a dir, després de la pausa– sense que els motius estigueren suficientment explicats", assegurarien els morats l'endemà, en un comunicat, ja en les últimes hores del dia i amb la investidura a les portes. Hi ha qui busca la resposta en els intestins de Compromís i el delicat equilibri entre les seues tres potes, VerdsEquo, Iniciativa i el Bloc. Sembla que el possible acord en què confiava Podem no agrada a tots. 

21.30 hores. Seu de Compromís

Després de dotze hores de reunió, els negociadors tornen cap a casa. No han aconseguit tancar l'acord del 'qui', tot i que les bases dels partits ja estan votant sobre l'acord programàtic, que sí que ha quedat aclarit. Tot s'ha allargat més de l'esperat i confien que es resoldrà l'endemà, però és pràcticament impossible que arriben al Castell de Santa Bàrbara per a la firma, tal com pensaven.

Dimarts, 10.00 hores. Seu del PSPV

Ara sí que sí, l'acord estarà tancat de matí. Els negociadors comencen a arribar. Hi ha confiança. Poc després de començar la reunió, acaba la Junta de Síndics a les Corts. Dalmau pensa que es troba en una millor posició que la nit anterior i que la pilota està al terrat de Compromís. Si ahir no assegurava el 'sí' de Podem en la investidura, ara només preveu un escenari: que Puig siga investit. 

Ara bé, és Aitana Mas, de Compromís, qui declara que la coalició valencianista no vol sentir-se "humiliada" en les negociacions i que es plantegen "totes les possibilitats" de cara a l'endemà. "Totes les possibilitats" es tradueixen en un Ximo Puig president o en una investidura fallida o ajornada. En qualsevol cas, les notícies que els arriben "no són bones", asseguren.

13.30 hores. Seu del PSPV

Els negociadors d'Unides Podem abandonen la mesa amb una expressió de serietat absoluta. Han decidit abandonar les converses i deixar que els seus socis decidisquen sobre la proposta que els morats han fet, que, a hores d'ara, continua sent la mateixa: que Habitatge incloga Transició Energètica. El PSPV i Compromís els ofereixen una altra cosa, semblant però ben distinta: Eficiència Energètica. És a dir, competències menors en matèria de sostenibilitat mediambiental que estan ben lluny de les seues aspiracions. 

Els morats se'n van i no donaran més notícies fins que els seus inscrits, que voten l'acord d'allò que s'ha pactat fins ara, responguen dues preguntes: si en les condicions actuals volen investir Ximo Puig i si volen que Podem entre al Consell. Un 'sí' en la primera i un 'no' en la segona resoldria tots els maldecaps del PSPV i Compromís, però això no ocorrerà. Estañ i els seus desapareixen seguits, poc després, dels seus futurs (o no) o socis de govern. Les negociacions estan trencades.

18.00 hores. Línies telefòniques

El camp de batalla s'ha traslladat als telèfons, que no paren de sonar. El PSPV declara als mitjans que estan tractant "d'ajustar propostes" i veure si poden "millorar l'oferta". Manolo Mata, sempre optimista, afirma: "El temps s'esgota per als que moren, però açò està ben viu". Per part de Podem i Compromís, cap notícia. Tots dos amaguen el cap mentre esperen la resposta de les bases de Podem, però, al si de cadascun dels partits, ningú para quiet. Això sí, a hores d'ara, si algú esperava que el Botànic 2.0 es traslladara a Alacant, ja s'ha desenganyat. 

Per la seua banda, Ximo Puig ha fet declaracions abans del comité nacional del PSPV, que se celebra aquest mateix dia. Demà pronunciarà el seu discurs durant el debat d'investidura; és tot el que sap –o diu saber–. També deixa veure que el seu partit no prendrà cap iniciativa per tal d'ajornar la investidura, una possibilitat que ha sobrevolat durant tot el dia. 

20.30 hores. Comunicats en temps de descompte

Comunicat de Podem. Els seus inscrits han votat, amb una majoria aclaparadora (97% i 93%) a favor del 'sí' en la investidura i d'entrar al Consell. Però que ningú s'equivoque: els sis de Dalmau no garanteixen el vot a Puig. "Atenent el mandat dels nostres inscrits, en aquests moments no podem assegurar el nostre vot favorable a una investidura que no va lligada a la formació d'un govern que pose els interessos de la ciutadania per damunt dels interessos partidistes", expliquen. Com pot ser? La justificació és que la decisió de la militància "anava lligada a un acord de govern que, de moment, no s'ha produït". 

Cau la nit a València. Queden poques hores perquè comence el debat d'investidura i ningú ha fet cap altre moviment. Les negociacions botàniques s'han dut fins a l'extrem i Ximo Puig no té garantida la majoria necessària per a ser investit president. L'últim minut serà decisiu. 

next