Diari La Veu del País Valencià
La Crida pel Finançament urgeix al pròxim Consell pactar mobilitzacions populars i deixar de negociar en corredors

VALÈNCIA. La Crida pel Finançament Valencià s’ha concentrat aquest dijous, 25 d’Abril, davant de les Corts per a urgir al futur Consell que isca de les urnes el 28-A pactar un calendari de mobilitzacions populars que permeta superar el “problema valencià” de l’infrafinançament autonòmic, el deute i l'”espoli fiscal”, en lloc dels últims “quatre anys de negociacions en despatxos, corredors i a nivell institucional per a moure la voluntat del govern” espanyol.

Amb motiu de la commemoració de la derrota en la Batalla d’Almansa fa 312 anys i del dia del parlament valencià, la Crida ha tornat a eixir al carrer per a “situar el problema del poble valencià en el centre del debat enmig de la campanya” de les eleccions generals i autonòmiques d’aquest diumenge, com ha explicat en declaracions als mitjans un dels integrants del col·lectiu, Antonio Infante.

La plataforma veu positiu “en part” que els partits hagen assumit “d’alguna manera” la necessitat de reivindicar un millor finançament per al País Valencià, un problema que el portaveu ha recordat que suposa 1.400 milions d’euros menys a l’any. “Hui no hi ha cap partit que negue l’infrafinançament”, ha asseverat.

En aquest context, la Crida també es congratula que el finançament autonòmic es ‘colara’ en el segon debat electoral d’aquest dimarts, per part dels candidats a la Presidència del govern espanyol Pedro Sánchez (PSOE) i Pablo Iglesias (Unidas Podemos). Això sí, encara que reconeix que “ha sigut important”, es mostra crítica perquè “només s’ha tractat una part del problema i a penes s’ha parlat del deute i gens de l’espoli”.

En clau autonòmica, l’organització lamenta que els tres problemes no estiguen en l’agenda de tots els partits valencians, només el finançament, el deute “de forma parcial” i l'”espoli encara no, excepte en alguns com Esquerra Republicana o Demòcrates Valencians”.

Respecte al “deute odiós”, la Crida recorda que arriba a 47.000 milions d’euros, la qual cosa suposa “més de 9.600 euros per cada persona”. Un deute que “cal pagar junt amb les amortitzacions i interessos, i això s’emporta el 25% del pressupost de la Generalitat”.

A això se suma “un espoli fiscal reconegut en infinitat de documents, que va del 2,4 al 6,2% del PIB i equival a 6.400 milions a l’any”. “Tots els valencians ho paguem mitjançant imposts i no ve de tornada ni en inversions, ni en finançament ni en resposta als problemes dels valencians”, ha lamentat el portaveu.

Per tot això, a tres dies del 28-A, la Crida pel Finançament clama al fet que “una de les primeres coses que faça el pròxim govern valencià siga reunir-se i pactar conjuntament un programa de mobilitzacions”. La plataforma rebutja “l’experiència d’aquests quatre anys de negociacions en despatxos, corredors i a nivell institucional per a moure la voluntat del govern [espanyol], que fa anys que espolia, infrafinançant i obligant els valencians a contraure el deute”.

“Només bones paraules”

Un altre dels seus objectius és establir un calendari de mobilitzacions populars per a mostrar la unitat de la societat valenciana entorn d’aquesta reivindicació, amb el suport de les administracions. A parer seu, és “l’única manera de garantir una reposada positiva del problema a mitjà termini: de l’estat espanyol tot són bones paraules però cap solució”.

L’organització agraeix la repercussió del problema aconseguida gràcies a la seua difusió en els mitjans i insisteix que “els polítics facen front a aquest problema que empobreix dia a dia als valencians i suposa que siguen un 12% més pobres que la mitjana d’Espanya i que els salaris estiguen un 20% per davall, com les pensions i prestacions, la qual cosa dificulta la resposta a la sanitat, l’educació i els serveis socials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa