Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la llei d’acompanyament als pressuposts del 2020

VALÈNCIA (EFE). El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres la coneguda com a llei d’acompanyament als pressuposts de la Generalitat per al 2020, que finalment inclou la possibilitat que els ajuntaments puguen nomenar excepcionalment policies locals interins en cas d’urgència i necessitat.

La llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat –la primera d’aquesta legislatura i la cinquena d’un Consell del Botànic– ha comptat amb el suport del PSPV, Compromís i Unides Podem, i amb el vot en contra del PP, Ciutadans i Vox.

La norma ha introduït en el tràmit d’esmenes, a instàncies del Botànic, una bonificació fiscal del 99% en la successió d’empreses en el cas d’autònoms, empreses agrícoles o empreses participades que facturen fins a 10 milions d’euros, i un augment de l’1,9 al 2% de l’impost d’Actes Jurídics que paguen les entitats financeres.

A més, crea l’Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana, que avaluarà els efectes de les mesures introduïdes per les lleis tributàries, i estableix una moratòria –fins a l’1 de juliol de 2020 o fins que entre en vigor de la nova llei del Joc– per a autoritzar nous salons de joc, bingos i locals d’apostes.

Els grups del Botànic han assegurat que es tracta d’una “bona llei”, que millorarà la vida dels valencians i que a més ha enfortit el pacte de govern, encara que per a l’oposició és “una esmena a la totalitat” al Consell per tots els canvis aportats pel Botànic i és “tramposa” i “injusta” per als valencians.

L’esmena que permetrà la contractació de policies locals ha tirat endavant amb el suport del PSPV, Compromís i el PP, mentre que Unides Podem i Vox han votat en contra, i Ciutadans s’ha abstingut.

El PSPV ha destacat que amb ella es permet de manera “garantista” la interinitat, atés que el pròxim 1 de gener s’acaba la moratòria que es va establir en la llei valenciana de coordinació de policies locals aprovada el 2017 i que el Tribunal Constitucional ha “obert la via” al fet que es puga fer.

El diputat d’Unides Podem Ferran Martínez ha justificat l’oposició del seu grup per “coherència” amb la llei autonòmica del 2017 i amb el que demanen els agents que porten anys treballant en situació d’interinitat. A més, ha assegurat que “no soluciona el fonamental”, per la qual cosa cal desenvolupar la reglamentació d’aquesta llei.

La diputada del PP Eva Ortiz ha afirmat que aquesta esmena és “un nyap” que no solucionarà el problema; ha reivindicat que tira endavant gràcies a l’ajuda d’aquest grup, i ha proposat que al gener es cree una comissió d’estudi a les Corts amb tots els implicats per a modificar una llei “que va nàixer malament”.

El diputat de Ciutadans Antonio Woodward ha indicat que s’abstenen per a “ajudar els interins” però ha preguntat què s’ha fet en dos anys per a evitar l’ocupació precària i què passarà amb els interins actuals, i ha afirmat que la llei d’acompanyament “no és el lloc” per a solucionar-ho.

Respecte a la bonificació a empreses de grandària mitjana, Compromís ha defensat que suposarà uns ingressos a la Generalitat de 30 milions d’euros, que no és “la panacea” però suposa un avanç, encara que per a Ciutadans crea “dúmping fiscal a la valenciana”, castiga les grans empreses i s’ha introduït de manera “il·legal”.

El PP i Ciutadans han defensat sense èxit que la bonificació s’aplicara a totes les empreses, mentre que Vox no ha presentat cap esmena als pressuposts perquè considera que no es poden millorar.

Comparteix

Icona de pantalla completa