Diari La Veu del País Valencià
El corriol camanegre cria per primera vegada a la platja del Port de Sagunt

VALÈNCIA. Una parella de corriols camanegres (Charadrius alexandrinus) han criat dos pollets en la zona dunar de la platja de Port de Sagunt (el Camp de Morvedre), un fet “excepcional” perquè no hi ha cap cita prèvia de nidificació en aquesta zona de l’espècie vulnerable.

Aquest estiu, voluntaris del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre han detectat i fotografiat els nous habitants de la platja, detalla l’organització ecologista en un comunicat. El corriol camanegre pateix actualment un declivi de les seues poblacions i es troba greument amenaçat per la pèrdua d’hàbitat; pel pas de maquinària i persones per les dunes, i per la “pressió depredadora” de gossos solts i gats a les platges.

A causa de totes aquest amenaces i del declivi de les seues poblacions, l’espècie està catalogada com a vulnerable al territori valencià. Des del 2013, la Generalitat duu a terme un rigorós seguiment de les parelles que han fet niu. Així, constata un descens important de parelles a les demarcacions de Castelló i Alacant, enfront d’una lleugera recuperació a la de València.

El corriol camanegre cria preferentment en espais oberts de platges i zones humides litorals, i posa els seus ous directament sobre l’arena. Entre les mesures més importants per a la conservació de l’espècie està la instal·lació de tancats degudament senyalitzats a les platges on fa el niu per a impedir el pas de persones i evitar molèsties.

La instal·lació de tanques és una altra probable causa de la recent recuperació d’altres cinc parelles de Charadrius alexandrinus a les platges del Camp de Morvedre; concretament, a Corint, Almardà i Canet d’en Berenguer. Fora de la comarca també s’han recuperat poblacions de cria del corriol camanegre a les platges de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (l’Horta Nord), El Saler (a l’Albufera de València) o Oliva (la Safor).

Per contra, a la Marjal dels Moros –zona humida litoral situada entre Sagunt (el Camp de Morverdre) i Puçol (l’Horta Nord)– s’ha detectat una disminució “molt important” de parelles de Charadrius alexandrinus: de les deu que criaven el 2013 a només una el 2018.

El motiu d’aquest preocupant declivi és probablement la forta erosió que pateix la platja de la Marjal dels Moros, que Acció Ecologista-Agró atribueix a l’última ampliació del port comercial i industrial de Sagunt. Davant això, denuncia que “l’Autoritat Portuària de València (APV) continua sense responsabilitzar-se d’aquest greu impacte mediambiental, fet que dificulta la presa de mesures correctores”.

A més dels tancats, altres accions per a recuperar i conservar poblacions de corriol camanegre són la supressió de la neteja de la platja amb maquinària durant l’època de nidificació; la formació del personal de neteja, policia local i socorristes sobre l’ús correcte de vehicles a la platja; la prohibició “rigorosa” de l’entrada de gossos a les dunes, i el trasllat de les colònies felines. El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró destaca que a la platja del Port de Sagunt només cal “un xicotet impuls”: allargar el cordó de dunes fins a l’extrem nord de la platja.

Comparteix

Icona de pantalla completa