Diari La Veu del País Valencià
La coordinadora d’ONGD rebutja arribar a pactes amb Rafael Blasco si no torna els diners defraudats 

VALÈNCIA. La Coordinadora Valenciana d’ONGD ha emés un comunicat aquest dimarts per a insistir en la seua negativa a signar “cap acord de conformitat que no garantisca la devolució del defraudat i la justícia efectiva”, a més de “l’assumpció d’unes condemnes raonables” amb l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PPCV a les Corts, Rafael Blasco. La Coordinadora representa a l’acusació particular en el judici per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte d’un hospital a Haití que no va arribar a construir-se.

En la sessió d’aquest dilluns, el fiscal Anticorrupció Jesús Carrasco va presentar pactes de conformitat o preacords encara per concretar amb un total de 16 acusats dels 24 que se senten a la banqueta. Entre ells es troben Rafael Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni, els dos principals acusats.

Per a la Coordinadora, qualsevol acord que no preveja aquestes condicions és “inacceptable”, atés que “estaria llançant a la ciutadania un missatge d’impunitat enfront de la corrupció i l’estaria fent en el cas més immoral que ha sacsejat la Comunitat Valenciana”, ha declarat la presidenta de la Coordinadora, Lourdes Mirón.

Aquest cas va suposar el presumpte desviament d’almenys 4,5 milions d’euros destinats a la cooperació internacional amb onze països empobrits, inclosa l’ajuda d’emergència a Haití després del terratrémol que va assolar aquest país el 2010; terratrémol que va causar més de 300.000 morts i va deixar sense llar un milió i mig de persones.

En un comunicat, la Coordinadora ha explicat que, en la sessió de qüestions prèvies d’aquest dilluns, el lletrat de Blasco va aportar a la Sala el títol de propietat d’un local situat a València –amb un “valor comercial” de 600.000 euros i una taxació del voltant de 400.000, segons l’advocat– del qual “ni tan sols és propietari”, segons aquesta entitat que agrupa nombroses ONG. A més d’aquesta propietat, la defensa de l’exconseller va presentar un poder atorgat a la Generalitat per a la venda i/o disposició de l’immoble “i això com a forma de pagament de les responsabilitats civils que se li reclamen en aquest procediment”.

La Coordinadora Valenciana d’ONGD entén que aquest oferiment “no és seriós” i que “de cap manera garanteix el rescabalament de la responsabilitat civil i els danys morals que se li reclamen”. A més, demana a l’Advocacia de la Generalitat que no se sume a cap acord que puga “llançar a la ciutadania un missatge d’impunitat davant la corrupció”.

Noves acusacions

La Coordinadora d’ONGD també ha destacat que en aquest judici s’ha de dirimir la presumpta comissió per part de Blasco, Tauroni i l’excap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares, d’un delicte d’associació il·lícita del qual no se’ls va acusar en la primera peça de la causa.

Segons ha recordat aquesta entitat que consta en les actuacions judicials, des de l’extinta Conselleria de Solidaritat i Ciutadania dirigida per Blasco i des de la trama empresarial encapçalada pel seu amic i empresari Tauroni es van manipular presumptament els exhaustius procediments de control de la concessió i justificació de fons per a projectes de cooperació que s’apliquen a les ONGD per a “afavorir fundacions creades expressament per l’empresari per a apropiar-se d’eixos fons i a xicotetes entitats que van manipular per al seu lucre personal”.

Totes les acusacions personades, tant la Fiscalia com les acusacions particular (la Coordinadora) i popular (Advocacia de la Generalitat), mantenen que des de la Conselleria, seguint les ordres de Blasco, es van triar empreses avaluadores afins que presumptament van falsejar i van manipular les qualificacions dels projectes que presentaven les entitats de la trama suposadament dirigida per Tauroni; van pressionar funcionaris perquè aprovaren projectes que no complien els mínims requisits, o directament els van cessar quan es negaven a participar en la trama.

Segons ha ressaltat la Coordinadora, la Conselleria va crear llistes blanques i llistes negres per a determinar les entitats que rebien fons públics –les de la trama– i les que no podien rebre’ls, i també va validar justificacions de projectes que no complien el marc normatiu.

La coordinadora continuarà com a acusació

D’aquesta manera, des de les ONGD han assenyalat que “és imprescindible que se celebre el judici per a aclarir si, tal com creiem des de l’acusació popular, Blasco i els seus acòlits van actuar amb un sistema perfectament dissenyat que van anar perfeccionant al llarg del temps per a saquejar els fons destinats a la cooperació”.

Així, la Coordinadora Valenciana d’ONGD ha indicat que “continuarà la seua tasca com a acusació popular amb la finalitat d’aconseguir una justícia efectiva en un cas de corrupció tan greu com aquest”.

“Volem que es faça justícia sense impunitat per als responsables, no creiem que siga molt a demanar. Portem anys lluitant per ella, i ho continuarem intentant fins al final. Sostindre les despeses judicials que suposa aquest judici no és fàcil, i per això hem demanat el suport de la ciutadania a través de microdonacions. Tenim només fins dissabte per a rebre les donacions i qualsevol aportació, per xicoteta que siga, contribuirà a aquesta causa”, ha posat en relleu Lourdes Mirón.

Acord amb altres acusats

La Coordinadora també ha apuntat que està disposada a signar un acord de conformitat, juntament amb la Fiscalia i l’Advocacia de la Generalitat, amb aquells acusats per als quals sol·licitava penes de presó de dos i tres anys, els qui han ingressat part de la responsabilitat civil que se’ls reclamava i han assumit els fets delictius pels quals se’ls acusava.

Aquesta entitat sí que està disposada a signar aquest acord de conformitat amb els acusats Alberto Pampín, Rosa Castelo, Carlos Andrés Chust i Luis Freire, i existeix també la possibilitat de signar aquest acord de conformitat amb José Bollaín, amb qui falten únicament “alguns detalls” per tancar per a poder signar-lo.

Comparteix

Icona de pantalla completa